Episcopul Hușilor a publicat o carte despre Sf. Grigorie Palama

857

Preasfințitul Părinte Ignatie a publicat recent volumul „Sfântul Grigorie Palama și teologia energiilor necreate”. Cartea a apărut în condiții grafice de excepție la Editura Spandugino și a fost realizată în colaborare cu Editura Horeb a eparhiei Hușilor.

Volumul de peste 600 de pagini reprezintă „forma substanțial îmbunătățită și remaniată a tezei de doctorat” susținută de viitorul ierarh în 2011 la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” a Universității din București.

„Pentru Sfântul Grigorie Palama, viața deține preeminența în fața oricărui discurs despre ea”, scrie Părintele Episcop Ignatie.

„Astfel, teologia energiilor necreate și ființiale este manifestul pentru viață ca taină a îmbrăcării în lumina dumnezeiască, pentru menținerea echilibrului între identitatea și alteritatea dumnezeiască și omenească, pentru participarea integrală a omului la slava suprafirească a lui Dumnezeu, care este Împărăția lui Dumnezeu dinlăuntrul nostru”.

Cuvântul înainte este semnat de Protopresbiter Prof. Andrew Louth, de la Academia Britanică și Universitatea din Durham, care afirmă: „Episcopul Ignatie desfășoară aici un studiu riguros al controversei isihaste/palamite, al etapelor sale istorice, al protagoniștilor și al problematicii aferente”.

Autorul analizează traiectoria controversei isihaste până în etapa bizantină a acesteia, care se sfârșește cu canonizarea Sfântului Grigorie, în 1368. Rădăcinile biblice și patristice ale teologiei palamite sunt demonstrate în secțiuni dedicate unui număr de unsprezece Sfinți Părinți ai Bisericii.

Apariția volumului a fost salutată de cunoscutul diplomat, teolog și scriitor Teodor Baconschi pe pagina sa de Facebook: „Într-o vreme când unii ar dori să reducă Ortodoxia la un soi de populism neo-păgân, magic și superstițios, cartea PS Ignatie al Hușilor despre sinteza palamită aduce un plus de rigoare teologică, istorică și spirituală de care se cuvine să profităm cu luare aminte”.

Volumul este în curs de apariție în librării.


Anul 2022 a fost declarat de Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1162

Duminica lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui Adam din Rai) și Cinul iertării la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

Toţi cei care doriţi să purcedeţi la nevoinţa postului şi rugăciunii, toţi cei care doriţi să adunaţi roade îmbelşugate din pocăinţa voastră ascultaţi cuvântul lui Dumnezeu, ascultaţi porunca lui Dumnezeu – şi lăsaţi, iertaţi aproapelui greşelile pe care le-a făcut faţă de voi! (Sfântul Ignatie Briancianinov) În Duminica lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui […]