ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit duminică, 23 octombrie, în parohia „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești

470

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a liturghisit în Duminica a XIX după pogorârea Sfântului Duh, 23 octombrie 2022, în parohia „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești.

În dimineața zilei, Întâistătătorul a fost întâmpinat de către: Prot. mitr. Ioan Zîmbreanu, Protopop de Florești, dl Ion Scoarță, ctitorul principal al acestei parohii, Pr. Valeriu Bumbac, parohul bisericii, soborul de preoți și enoriașii sfintei biserici.

În timpul Vohodului Mic, părintele-paroh, Pr. Valeriu Bumbac a fost avansat de către Mitropolit în treapta de Protoiereu, cu Diplomă Arhierească a fost decorat ctitorul principal al bisericii din Vertiujeni, dl Ion Scoarță, cel care de mai bine de un deceniu a contribuit la bunul mers al lucrărilor de restaurare a edificiului eclesial iar dl Ion Vlas, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Bisericesc” de gr. III.

În timpul serviciului divin, Înaltpreasfinția Sa a oficiat două hirotonii: Diaconul Valerian Josan a fost hirotonit în treapta de preot, iar ipodiaconul Marcian Cocu a fost hirotonit în treapta de diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii „Învierea Domnului”, cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală.

După Sfânta Liturghie, Vlădica Vladimir a fost asaltat de creștinii dornici de a primi binecuvântarea arhierească, iar copiii prezenți în număr mare au primit  în dar din partea arhipăstorului câte o iconiță și o cărțulie de rugăciuni.

La rugămintea dl-lui Ion Scoarță, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat slujba de sfințire a monumentului funerar și o litie de pomenire pentru robii lui Dumnezeu, Feodor și Maria Scoarță, părinții dl-ui Ion.

***

În documentele de arhivă pentru prima dată localitatea Vertiujeni se datează cu anul 1780. Iar din Dicţionarul statistic al Basarabiei aflăm că în 1883 a fost înălțată o biserică de piatră cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, de către boierul satului, Dimitrie Demi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2245

Părintele Macarie Simonopetritul: De ce ortodocşii sunt singurii creştini care mai ţin Postul Mare – şapte săptămâni?

Perioada Postului Mare s-a con­stituit în exclusivitate în funcţie de postul pregătitor în vederea Paştelui. Acesta a rămas elementul esenţial al convertirii şi al efortului ascetic în­treprins în timpul celor 40 de zile, de aceea canoanele sinoadelor îl fac obligatoriu pentru toţi. Ulterior s-a adăugat o serie de alte prescripţii disciplinare impuse de atmosfera de […]