Eforturile de a traduce Biblia în toate limbile lumii s-au accelerat în pandemie

1643

Eforturile de a traduce Biblia în toate limbile lumii s-au accelerat în pandemie. Biblia este tradusă integral în 717 limbi. Numărul reprezintă doar o zecime din limbile lumii, dar înregistrează o creștere cu 13 față de anul trecut.

Practic, în fiecare săptămână de pandemie a fost inițiată traducerea într-o nouă limbă, transmite organizația interconfesională Wycliffe Bible Translators.

„Sunt mulți care se bucură că pot auzi și citi Cuvântul lui Dumnezeu în propria limbă”, a declarat James Poole, director executiv. Acest an a fost caracterizat printr-o creștere a comunităților creștine, a spus el.

La lansarea Noului Testament în limbile Tafi, Logba, și Nyagbo, dialecte vorbite în Ghana, un creștin a spus: „Fără, cuvânt, Dumnezeu părea foarte îndepărtat. Dar acum putem spune că Iisus nu ne mai este străin. Este Unul dintre noi și vorbește în limba noastră”.

Organizația preconizează că, în următorii 10-15 ani, 95% din populația lumii va avea Biblia tradusă în limba maternă, iar 99,95% vor avea Noul Testament disponibil în limba lor.

Cifre relevante

  • 7.135 de limbi au fost recunoscute de Organizația Internațională pentru Standardizare;
  • 243 de limbaje ale semnelor sunt nerecunoscute încă;
  • 1.582 de limbi au Noul Testament tradus integral (cu 31 mai multe decât anul trecut);
  • alte 1.196 de limbi au traduceri parțiale ale Bibliei;
  • 1,5 miliarde de oameni (unul din cinci) nu beneficiază încă de o traducere integrală a Bibliei în limba maternă;
  • 145 de milioane de oameni nu au acces nici măcar la o carte a Bibliei tradusă în limba maternă.

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
2064

Maica Domnului, Izvor de tămăduiri

Astăzi prăznuim sfinţirea Bisericii Preasfintei Stăpânei noastre din Constantinopol închinată Izvorului Tămăduirilor mijlocite de către Maica Domnului. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea şi face amintire despre minunile de la izvorul din apropierea Constantinopolului şi despre bisericile construite ca mulţumire aici de împăraţii Leon cel Mare (457-474) şi Justinian cel Mare (527-565). Apa este elementul […]