Incendiile de vegetație au ocolit Mănăstirea Sf. David din Evia (Grecia)

10226

Mănăstirea Sf. David de pe insula grecească Evia a scăpat neatinsă de ghearele focului, deși incendiul a transformat în scrum toată pădurea de pini din jurul lăcașului sfânt.

Insula Evia a fost cuprinsă de flăcări care puteau fi văzute de pe mare, în timp ce pompierii greci și-au arătat neputința de a lupta cu focul din cauza dealurilor înalte și a vizibilității reduse. Peste 150 de case au fost distruse în urma incendiului, la fel și pădurea de pini din jurul mănăstirii Sfântului Cuvios David, numită și „Osios David”. În biserica acestei mănăstiri ortodoxe se află cinstitul Cap al Sfântului David cel Bătrân, cât și mormântul Cuviosului Iakov Tsalikis.

Poliția a ordonat evacuarea călugărilor din mănăstire, dar trei călugări au refuzat să părăsească lăcașul și mormintele cu sfintele moaște. Călugării evacuați au luat cu ei racla în care se afla Capul Sfântului David cel Bătrân. Unul dintre călugări declara prin telefon pentru agenția de presă elenă ANA că „flăcările au o înălțime de 30 până la 40 de metri și înconjoară mănăstirea. Fumul ne sufocă, nu vedem în fața noastră”.

Incendiul, filmat de starețul Gabriel

Călugărița Tanya Davidovic de la mănăstirea Sfânta Ana, din Croația, a postat un video trimis de duhovnicul ei, starețul Gabriel, cu focul care a cuprins pădurea de pini din jurul mănăstirii Sf. David.

„Este un incendiu în imediata apropiere a mănăstirii și din cauza vântului puternic și a temperaturii ridicate se răspândește și se îndreaptă spre mănăstire. Să ne rugăm, fraților și surorilor, ca Sfânta Născătoare de Dumnezeu să vină în ajutorul călugărilor și să stingă focul împreună cu Sfântul David, Sfântul Iacov și Sfântul Chiril, înainte să ajungă la această miraculoasă mănăstire”, spune starețul. Tot el atrage atenția și spune: focul este uriaș, vântul îl poartă, urcă spre noi, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu și Sfinții călugări ajutor! Filmez de la balconul mănăstirii..."

Anterior acestei filmări, starețul Gabriel a spus presei locale că „pur și simplu ne-au lăsat la mila lui Dumnezeu. În fața mănăstirii nu există nicio mașină de pompieri. Suntem la mila lui Dumnezeu, desigur, este un lucru frumos să fim la mila lui Dumnezeu. Cel mai bine aș spune, dar există multe fronturi. Am văzut atât de mulți oameni de ieri, jurnaliști și vedete și agenți care vorbesc direct cu liderii, miniștrii, dar un avion nu a ajuns încă în zona noastră, la 24 de ore de la izbucnirea incendiului. Și locuitorii ne spun că, dacă nu se trimite imediat o forță aeriană de stingere a incendiilor, există un mare risc de distrugere a întregii zone, cu o mare responsabilitate a persoanelor care gestionează această situație”.

Mănăstirea, salvată

Focul uriaș a ras de pe fața pământului pădurea de pini din jurul mănăstirii. Călugării din întreaga lume se rugau pentru o minune dumnezeiască. „Sfinte David, ajutor! Grăbește-te! Moaștele tale sunt salvate, dar casa ta este în flăcări. Să nu ne ardă mănăstirea. Iartă și ajută!”, așa suna ruga călugăriței Tanya Davidovic, de la mănăstirea Sfânta Ana.

Atunci când nimeni nu se mai aștepta focul a făcut cale întoarsă. Nu s-a atins de lăcașul sfânt, nici măcar de copacii din curtea mănăstirii. „Toți acei oameni, de îndată ce au aflat, s-au rugat lui Dumnezeu să salveze mănăstirea și Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile, și chiar dacă focul a prăjit totul în jurul mănăstirii, mănăstirea însăși a rămas intactă până în acest moment. Este minunea lui Dumnezeu”, a spus starețul Gabriel.

A doua zi, în cursul zilei de joi, călugării au adus și depus moaștele Sfântului Cuvios David înapoi în biserica mănăstirii. „Domnul Dumnezeul nostru este viu prin sfinții Lui! Sfinții David, IacoV și Chiril și-au salvat casa de focul înfricoșător care era literalmente de neoprit de puterile umane. Mănăstirea Sfântul David de pe Evia, loc de numeroase vindecări și refugiu duhovnicesc pentru mulți, a rămas intact la propriu. Nici copacii din curte nu au pierit, deşi pădurea de pini din jur s-a transformat în scrum”, a mai scris călugărița Tanya Davidovic.

Scurt istoric al mănăstirii

Mănăstirea Sfântului Cuvios David, numită și „Osios David”, este o mânăstire târziu bizantină, aflată la o distanță de numai 13 kilometri distanță de localitatea Rovies. Ea se află în regiunea nordică a insulei Evia, la poalele Munților Kavalaris, la o altitudine de 930 de metri.

Sfântul Cuvios David este prăznuit anual, în ziua de 1 noiembrie, când mânăstirea îl serbează ca al doilea hram, după hramul principal, anume Schimbarea la Față. Sfântul Cuvios David s-a născut în anul 1519, în localitatea Gardinitsa, care se află lângă Talantio, localitatea natală fiind numită astăzi Kiparisi, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Nu se cunoaște cu exactitate data înființării mănăstirii, însă se știe că Sfântul David a ctitorit prezenta biserică pe locul alteia, mai vechi. Sfântul a viețuit în jurul anului 1550, deci mănăstirea a fost înființată și ea înainte de anul 1500, mănăstire distrusă de către otomani, o data cu cucerirea insulei Evia.

Parintele Iakov Tsalikis, cel binecuvântat, a viețuit și el în această sfântă mănăstire, unde se află și astăzi mormântul sau. Parintele Iakov a devenit un mare îndrumător duhovnicesc al călugărilor și al creștinilor din zonă, dar și un neostenit iubitor al Bisericii lui Hristos, în vremea lui reparându-se toate lipsurile mănăstirii.

Sursa: newsweek.ro


Articole postate de același autor
799

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe

8 mai 2022, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, explicând mesajul evanghelic, vorbind și despre curajul și devotamentul creștin al sfintelor femei mironosițe. Răspunsurile liturgice au fost date […]