Care sunt principalele cauze de divorț?

4002

Care sunt principalele cauze de divorț? Căsătorindu-se oamenii nu-și dau suficient de bine seama de ce fac asta și așteaptă de la căsnicie nu ceea ce ar trebui să aștepte. Ce așteapă omul de la căsnicie? Fericire!

Și bine face, dar trebui să înțeleagă că apar dificultăți foarte serioase și că pentru a le face față trebuie să se pregătească. În al doilea rând nu se cunosc bine unul pe celălalt. Eu cred că înainte de a se numi unul pe celălalt soț și soție ar trebui să se cunoască mai bine. Asta nu înseamnă că trebuie să trăiască împreună ca soț și soție ca să se cunoască mai bine, nu e deloc obligatoriu să intre în relații intime.

Este suficient să comunice destul de mult timp în cele mai diverse situații și împrejurări, să se vadă unul pe celălalt, în măsura în care este posibil, așa cum sunt de fapt. Atunci căsătorindu-te știi la ce te poți aștepta de la celălalt, care sunt părțile dificile ale caracterului său, dar totodată ești gata să le și accepți. În căsnicie, numeroase adevăruri devin mult mai evidente.

Una dintre legile duhovnicești cele mai importante în această viață este aceasta: “Mai fericit lucru este a da decât a lua.” Nici un rău nu este mai mare decât egoismul. Toată viața noastră este împărțită între polul binelui și polul răului. Polul răului este egoismul extrem, când totul e pentru mine. Atunci când se căsătorește ca să fie fericit, este normal, dar mult mai normal este să te căsătorești ca să fii fericit și să-l faci și pe celălalt fericit.

A iubi înseamnă a dărui. Problema este însă că foarte adesea oamenii nu vor să dăruiască, ci să primească, și când se dovedește brusc că a fi căsătorit înseamnă să te sacrifici zilnic pentru celălalt, să cedezi, să faci nu așa cum vrei tu, ci așa cum vrea el, este foarte greu, și nu oricine suportă asta.

Din Dragostea adevărată, Dimitry Semenik, Editura Sophia, pp. 245-246


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
7421

Sfinții Adrian și Natalia – icoană a provocărilor familiei creștine contemporane

“Sfinţilor mucenici, care bine v‑aţi nevoit şi v‑aţi încununat, rugaţi‑vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre”, așa auzim cântându-se în cea mai fastuoasă slujbă a Sfintei Biserici – Taina Sfintei Cununii. Ne întrebăm, de ce oare dumnezeiștii părinți și imnografi, alcătuitori ai rânduielii Tainei Sfintei Cununii, au ales ca într-unul dintre cele mai importante momente […]

Articole postate de același autor
2483

Liturghie Arhierească la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, USM

Duminică, 05 noiembrie 2017,  cu binecuvântarea ÎPS MItropolit Vladimir, Preasfinţitul  Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei s-a aflat în mijlocul credincioșilor bisericii ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM , unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu protoiereul Octavian Moșin, parohul bisericii. În această zi de duminică capela universiară a găzduit un […]