Să începem totul în Lumina Învierii lui Hristos! Învierea Domnului sărbătorită la Catedrala Mitropolitană

1278

În noaptea Învierii, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Şi în acest an, în țara noastră, a fost adusă Sfânta Lumină de la Ierusalim, de către reprezentanţii Mitropoliei. Aceasta a fost împărţită în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Cu prilejul  Sărbătorii sărbătorilor, Secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a dat citirii în fața credincioșilor, din Pastorala Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, în care se menționează:

Hristos a Înviat!

În această noapte prăznuim liturgic slăvita Înviere a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de aceea Tradiția Bisericii o numește „aleasă și sfântă zi; … al praznicilor Praznic, și Sărbătoare a sărbătorilor, întru care binecuvântăm pe Hristos în veci”. Astfel ea este Ziua cea mare a Domnului, „Paștele Domnului – Paștele”, pe care creștinii îl sărbătoresc nu doar anual, ci și săptămânal în fiecare zi dintâi a săptămânii – Duminica.

Săptămâna și anul în viața omului sunt cicluri mici ale existenței sale și fiecare vede în ele un prilej de reînnoire a vieții. Omul obișnuiește să se gândească, să-și facă chiar un plan, cum să înceapă bine noua săptămână, noul an, pentru a evita ce a fost rău și a continua a face doar ce a fost frumos și sfânt în trecut.

Biserica ne propune să începem totul în Lumina Învierii lui Hristos!

Paștele Domnului – începutul vieții înnoite a omului!

Învierea lui Hristos nu este nicidecum doar un sfârșit fericit al unei istorii tragice. Dimpotrivă, este un nou început. Un început al unei istorii noi, al unei vieți noi, al Vieții în Hristos.

Să înnoim și noi istoria vieții noastre prin Lumina lui Hristos.

Lumina lui Hristos luminează tuturor!

Să ne deschidem deci inimile, către Dumnezeu, ca pe niște ferestre, pe care să pătrundă razele Luminii Lui, ce poate însenina gândurile și sfinți viața noastră.

Doar curățindu-ne simțirile, cum ne îndeamnă Biserica în Canonul Pascal, putem bea „băutura nouă” – „Viața cea din belșug” – izvorâtă din Mormântul lui Hristos Cel Înviat.

Trăind timpuri grele și dure să nu disperăm, ci să ne amintim de Hristos Cel ce a murit pe Cruce și a Înviat din mormânt.

Moartea Lui nu a fost biruința răului manifestat prin violența celor puternici ai timpului. Hristos a biruit moartea prin dragostea Sa iertătoare faţă de cei „ce nu știau ce fac”, dându-L morții. A biruit moartea nefugind de moarte, ci sfâșiind-o și deschizând chiar prin mijlocul ei drum și cale spre Viața cea fără de sfârșit, pentru toți credincioșii, întru Împărăția Sa.

 

Drept-măritori fii şi fiice ai Învierii Domnului,

„Apropiați-vă de Dumnezeu şi se va apropia şi El de voi.” (Iacov 4, 8). În această perioadă dificilă pentru întreagă umanitate, marcată de pandemie, îndemnul Sfântului Apostol Iacov devine tot mai actual pentru noi toți. Să căutăm întâlnirea noastră cu Hristos Cel Înviat, iar glasul Mântuitorului nu va întârzia să ne mângâie: „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33).

Creștini fiind, fii şi fiice ai Învierii Domnului, astăzi Biruitorul morții, ne îndeamnă să devenim vestitorii bucurii Învierii Sale.

Să ne apropiem şi să-L mărturisim pe Domnul Vieții, ajutându-i şi sprijinindu-i pe cei triști şi părăsiți, pe cei bolnavi şi slăbiți sufletește, aceștia fiind semenii şi apropiații noștri.

În mod special, adresez gânduri arhierești de profundă recunoștință şi pietate tuturor medicilor şi lucrătorilor medicali din țara noastră pentru jertfirea de sine în fața celor bolnavi şi infirmi, asigurându-vă de rugăciunile Bisericii-mame.

La acest slăvit Praznic al praznicilor, vă felicit părintește pe toți credincioșii Sfintei noastre Biserici, pe cei din țară, dar şi pe cei plecați departe de casă, dorindu-vă sănătate şi împliniri, pace şi bucurii, izvorâte din Lumina Învierii.

În continuarea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a citit Evanghelia în limba latină, după care slujitorii au dat citire pe rând pericopei Evanghelice în limbile slavonă, franceză, engleză, portugheză și greacă.

Aproape de zorii zilei, după slujbă, Întâistătătorul, salutând credincioșii cu tradiționalul salut pascal, a sfințit prinoasele acestora.

Slujba Pascală a fost transmisă în direct de Compania Teleradio Moldova Radio și on-line pe TRM.MD, iar comentariile liturgice fiind oferite de către jurnalistul Iulian Proca.

 

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1525

„Prin Duhul Sfânt tot sufletul viază și întru curăție se înalță…” Duminica Cincizecimii la Mănăstirea Suruceni

„Domnul iubește atât de mult pe om că îi dă darurile Sfântului Duh. Dar până ce învață să păstreze harul, sufletul trece prin multe furtuni.” (Sfântul Siluan Athonitul) Duminica Cincizecimii a unit în duh de rugăciune obştea monahală și credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie praznicală. Sărbătoarea Cincizecimii este una dintre cele douăsprezece mari […]