Ce semnificație are mărțișorul în credința ortodoxă?

1875

Nu cred că îi putem conferi mărțișorului vreo semnificație aparte strict din perspectiva credinței ortodoxe. Mărțișorul este parte a tradiției noastre populare și trebuie tratat ca atare. Sigur, am putea face fel de fel de supoziții, legături sau interpretări, însă nu are rost să îi atribuim alte semnificații decât cele pe care le are în tradiția populară.

Putem oferi un mărțișor ca semn al aprecierii noastre față de cineva „atașându-i” și urările specifice, fără a-i da însă, vreo nuanță superstițioasă.

Cred însă că, pe lângă mărțișorul fizic, pe care îl oferi sau îl prinzi în pieptul cuiva, esențial ar fi să îi „așezi” în piept și un „mărțișor” de rugăciune și gând curat. Acesta ar fi cel mai valoros „mărțișor”! 

Spor în toate cele bune și o primăvară cu folos duhovnicesc să aveți!

 

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
1091

„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi…” Duminica a XX-a după Cincizecime la Catedrala Mitropolitană

„Cel ce urmează poruncilor lui Hristos nu moare niciodată. Moare după trup, după patimi, dar se învredniceşte a trăi încă din această viaţă în Rai, în Biserica noastră, iar apoi în veşnicie.” (Sfântul Porfirie Kafsokalivitul) În Duminica a XX-a după Cincizecime (a Învierii fiului văduvei din Nain), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi […]