Patriarhul Neofit al Bulgariei, petrecut la locul de veci de credincioși și ierarhi bulgari și ai Bisericilor surori

138

Poporul bulgar s-a despărțit sâmbătă de Patriarhul Neofit, mutat la cele veșnice în cursul zilei de miercuri. Pe lângă numeroșii credincioși veniți să-și ia rămas bun la Catedrala „Sf. Alexandru Nevsky” din Sofia, alături de trupul Întâistătătorului au vegheat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, ierarhii Bisericii Bulgariei și ai altor Biserici surori.

Ziua de sâmbătă a început cu Liturghia oficiată la Catedrala „Sf. Alexandru Nevsky” de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, conduși de Mitropolitul Ioan de Varna și Veliko Preslav.

Liturghia a fost urmată de slujba Înmormântării, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, care a avut și un scurt cuvânt în Catedrala Patriarhală.

La finalul slujbelor, trupul Părintelui Patriarh Neofit a fost purtat în procesiune pe un afet de tun la Catedrala Mitropolitană „Sf. Chiriachi” (Nedelya), unde a fost înhumat, slujirea fiind prezidată de Părintele Mitropolit Ioan de Varna și și Veliko Preslav.

Patriarhul Neofit al Bulgariei și fratele său au fost atașați din copilărie de biserica ortodocșilor români din Sofia, a declarat sâmbătă reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare la București, Părintele Kiril Sinev.

Patriarhul Neofit „provenea dintr-o familie săracă și cei doi frați anul acesta amândoi au murit. Chiar fratele lui, Maistrul Dimitrov, a fost și dirijorul Catedralei Patriarhale foarte mulți ani. Amândoi au crescut la biserica ortodoxă română, au luat parte la hramurile acestei biserici și sunt legați foarte mult de Biserica română”, a explicat sâmbătă Părintele Kiril Sinev pentru Trinitas TV.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române la funeraliile Patriarhului Neofit al Bulgariei este formată din Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica.

Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul înmormântării Patriarhului Neofit. Acesta a fost citit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la recepția ulterioară.

La funeralii au participat și alți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori, fostul Rege Simeon al II-lea al Bulgariei – Prințul Simeon de Saxa-Coburg, Președintele Roumen Radev al Bulgariei, Premierul Nikolai Denkov, Președinta Adunării Naționale, Iliana Yotova, primarul Sofiei, Vassil Terziev, membri ai corpului diplomatic acreditați în Bulgaria.

Pe tot parcursul rugăciunilor oficiate în catedrală și al celor două zile de Doliu Național (15-16 martie 2024), credincioșii bulgari s-au perindat la sicriul patriarhului pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Patriarhul Neofit al Bulgariei a trecut la cele veșnice miercuri, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sfântul Sinod al Bisericii Bulgariei are în prezent 13 membri și este prezidat, până la alegerea noului patriarh, de Mitropolitul Ioan de Varna și Veliko Preslav.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
855

ÎPS Mitropolit Vladimir a binecuvântat participanții la Pelerinajul Tinerilor în Duminica Sfintei Cruci

Pelerinajul Tinerilor în Duminica Sfintei Cruci a început cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în dimineața zilei de duminică, 27 martie, fiind oficiată Sf. Liturghie la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM. Slujba a fost săvârșită de parohul bisericii Prot. mitr. Octavian Moșin și un sobor de preoți și diaconi, după care au fost citite acatistele […]