Bradul de Crăciun – bucuria copiilor

1913

În rândul tuturor creştinilor, adevărata sărbătoarea a Naşterii Pruncului Sfânt, este în mare parte considerată a fi una a copiilor, pentru care împodobirea și decorarea bradului cu diferite jucării și dulciuri a devenit un obicei, și se obișnuiește ca în Ajun acesta să strălucească de lumânările prinse de ramurile sale.

S-a stabilit de ceva timp că acest obicei a trecut la noi din Germania, unde exista deja din vremuri străvechi. După cele spuse de Pr. J. Dobolsky, ramurile bradului pot servi drept exemplu constructiv pentru însăși natura noastră, ca o ramură uscată și lipsită de viață, care poate fi încălzită și făcută să aducă roade duhovnicești (Galateni 5, 22-23), numai prin Iisus Hristos Care este lumina și bucuria.

După părea altora, bradul servește ca simbol pentru Pomul Vieții, dăruit nouă iarăși prin Nașterea Mântuitorului Hristos; iar decorarea sa cu lumânări aprinse este un simbol pentru lumina duhovnicească, ce luminează pe oameni cu venirea lui Hristos, pe când agățarea de fructe (dulciuri, astăzi), este un simbol al nețărmuritei împărății a harului și a roadelor mântuitoare, dăruite prin Nașterea Mântuitorului.       

Conform celor afirmate cu peste o sută de ani în urmă, în revista Țerkovnâi Vestnik (Vestitorul bisericesc) din anul 1893, este normal ca în vremurile de demult, bradul să fi fost transformat într-un anumit accesoriu pentru festivalurile păgâne, dar mai apoi duhul păgân dispărând din tradiții să lase locul unor alte semnificații și simțăminte. În trecut, în Germania, toți membrii familiei, se adunau în jurul bradului, citeau povestioare despre nașterea lui Iisus și cântau imnuri și cântări legate de sărbătoarea Nașterii. Mai apoi s-a considerat a fi nevoie să se împartă cadouri copiilor, servitorilor și săracilor. Ușile fiecărei case erau deschise cu bucurie pentru fiecare om flămând și nevoiaș, iar rangurile și gradele erau uitate în toată această vreme.

Toate acestea se potrivesc cu siguranță cel mai bine pentru sărbătoarea Nașterii lui Hristos și, în general, nu este nimic rău în împodobirea bradului pentru copii, dacă această activitate este pusă de către părinți într-o lumină care să le conducă imaginația de la ideea contemplării unui brad împodobit la Izvorul tuturor binecuvântărilor, la Pruncul Hristos, și să le nască în inimi sentimentul măreției și al recunoștinței pentru minunatele binefaceri dăruite omului prin El.

Este și mai bine dacă darurile așezate în jurul bradului îi încurajează să aibă un comportament mai bun și nasc în ei simțământul dragostei pentru cei nevoiași și nevoile lor, făcându-i să-i ajute și să împartă cu ei cadourile primite.

Din păcate, unii părinți sunt departe de toate acestea. Și mai trist decât atât, sărbătoarea copiilor, cea a bradului împodobit, devine adesea un dezmăț pentru adulți.

 

Sursa: doxologia.ro


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
999

Sfânta Liturghie în ziua prăznuirii Tăierii împrejur și a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată de Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni în Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

Joi,14 ianuarie 2021, în ziua prăznuirii  Tăierii Împrejur după trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevschi” din municipiul Ungheni. Preasfinţia Sa fost întâmpinat, în dimineața zilei, de către soborul de […]