Cred în minuni!

2336

Drag cititor, prin cuvintele mele sărace, vreau să te încredințez că, în viața ta ți se întâmplă minuni, zi de zi! 

Este o minune ziua; soarele se rotește de asupra capului tău, iar noaptea te îmbată mirosul de flori care se întrece cu strălucirea stelelor. Ploaia, prin picăturile ei măsurate și modul de a adăpa pământul, este o minune!

După ce ai luat binecuvântare de la preot, te-ai întors din călătorie cu bine. Nu ai văzut pericolul, dar Dumnezeu te-a păzit, deoarece fiind pomenit la Sfinta Liturghie unde ai dat foiță, rugăciunile te-au ferit de primejdie. Rugăciunea părinților tăi, a mamei tale, lucrează minuni în viața ta.

Ai ajuns într-un necaz și ți-a venit ajutor pe neașteptate, e pentru că zice Domnul, ,,pe cel ce face binele, în ziua cea rea îl voi izbăvi pe el”. (Psalm 33, 18)

Ești nedreptățit și te simți întristat, dar păstrând liniștea în suflet, fără tulburare, fără ocară și cârtire, îți vine numaidecât bucurie din altă parte: pentru smerenia ta, pentru răbdare, pentru bunătate și bunăvoință; ,,dreptul de auzul rău nu se va teme (Psalm 111, 6) și ,,din credință va fi viu”. (Evrei 10, 38)

Este o minune puterea ta de a munci. Îmi povestea o bătrânică: ,,Acum înțeleg cu ce putere creșteam 10 copii, în același timp prășeam la păpușoi, haine spălate de mână, grijă de familie, soț. Am făcut toate cu ajutorul lui Dumnezeu!” Rugăciunea este minune.

Este o minune iubirea! Cel care iubește oamenii, natura, animalele, face minuni în jurul său, fiindcă unde este dragoste curată, este Dumnezeu! ,,Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el.” (I Ioan 4, 16) Și apoi, ,,nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește ,,arderea inimii”, spunea părintele Serafim Rose. Iubirea străpunge inima și aprinde viața în ea, ea este acel ,,ceva”!

Unii oameni nu cred în ceea ce nu se vede – cu precădere când e vorba de sfânt. Ar trebui să se întâmple minunea în fața lui și poate, nu sigur, dar poate va crede. Dar și în acest caz sunt cei care vor căuta și vor găsi explicații pentru orice.

Minunea este o chestiune a credinței și a capacității de a vedea duhovnicește. Sf. Nectarie de Eghina spune că ,,cei care nu cred în minuni, neagă faptul că Dumnezeu se poate descoperi lumii, fiindcă minunea nu este altceva decât revelația lui Dumnezeu în lume.”

Iertarea este o minune. Cât este de dificil să ierți, dar minunea se întâmplă!

Nașterea de copii este minune! Zâmbetul copiilor este minune! Florile sunt minunate. Bisericile sunt pline de minuni! Avem Sfinți Făcători de minuni, Icoane Făcătoare de minuni. Preoția este minune.

Ai sfințit casa, automobilul și Dumnezeu te păzește. De asta zicem într-o rugăciune, foarte importantă prin expresia ei grăitoare, din Sfânta Liturghie: ,,Pentru toate acestea mulțumim Ție și Unuia-Născut Fiului Tău și Duhului Tău celui Sfânt, pentru toate pe care le știm și pe care nu le știm; pentru binefacerile Tale cele arătate și cele nearătate, ce ni s-au făcut nouă.” (Anaforaua Sfântului Ioan Gură de Aur)

Minuni sunt tainele lui Dumnezeu. Întruparea lui Iisus Hristos și toate dogmele sunt minuni vrednice de minunare și recunoștință. “Prețuiește după vrednicie cea mai mare minune a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, cea care se vădește în împărtășirea cu Dumnezeieștile Sale Taine. Ce fel de minune este aceasta? Cea care dă pace și înzdrăvenire (însănătoșire) inimii celei mortificate de păcat, minunea care se arată după o deasă împărtășire, primită după ce ai trăit un timp în neliniște și moarte spirituală.” (Sf. Ioan de Kronstadt)

Și voi încheia acest articol aducându-vă cu drag cuvintele părintelui Iustin Popovici: ,,Toată istoria creștinismului nu este altceva decât istoria unei singure și unice minuni, a minunii învierii lui Hristos, care se continuă neîntrerupt în inimile creștinilor, zi de zi, an de an, veac de veac, până la cea de-a Doua Venire.”

Autor: Preot Nicolai Boian

Sursa: ucenic.info


Articole postate de același autor
1066

Tabăra Adolescenților la Mănăstirea Rudi

Spre final de post, 35 de elevi din șase licee ale capitalei au petrecut câteva zile la Tabăra Adolescenților, care s-a desfășurat în Sfânta Mănăstire ”Sf. Treime”, Rudi. Pelerinajul a pornit de la Biserica USM și a presupus vizitarea municipiului Soroca, în special urcarea spre Lumânarea Recunoștinței, descoperirea Cetății Soroca și a Catedralei ”Adormirea Maicii […]