Praznicul Schimbării la Față a Mîntuitorului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1073

Miercuri, 19 august 2020, de praznicul Schimbării la Față a Domnului Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfînta Liturghie a urmat slujba unui Te Deum, apoi Prea Sfințitul Nicodim a săvîrșit sfințirea strugurilor și a roadelor noi de fructe și legume.

După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, de la Matei, XVII, 1-9, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură. Prea Sfinția Sa a vorbit despre minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Mîntuitorul Hristos și-a descoperit dumnezeirea Sa prin firea omenească pe care și-a asumat-o, fiind de față cei trei ucenici – apostolii Petru, Iacov şi Ioan.

„Schimbarea la faţă a Mîntuitorului ne învaţă că fericirea deplină se află dincolo de frămîntările acestei lumi, în lumina prezenței iubitoare a Preasfintei Treimi, căci cei trei apostoli, participanţi la evenimentul pe care-l prăznuim, deşi îl avuseseră în mijlocul lor pe Iisus, totuşi, numai după ce au fost inundaţi pentru cîteva minute de razele luminii cereşti, în care le apăru înveşmîntat Mîntuitorul Hristos pe Tabor, au putut exclama: “Doamne, bine ne este să fim aici. De vrei, să facem trei colibe: una Ţie şi una lui Moise şi una lui Ilie” (Matei XVII,4)”.

La final, Ierarhul a vorbit poporului binecredincios despre semnificația și importanța evenimentului Schimbării la Față a Mîntuitorului și a arătării Luminii taborice pentru viața creștină, apoi a felicitat credincioșii cu ocazia sărbătorii, dorindu-le ca această Lumină taborică, prin care se face cunoscut Dumnezeu oamenilor și de care se vor bucura toți aleșii Săi în Împărăția Cerurilor, să lumineze și să călăuzească viața fiecăruia.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
4555

Îngerii păzitori ne apără realmente în împrejurările vieţii

Îngerii păzitori nu numai că ne insuflă gânduri bune pentru veşnica mântuire, ei ne apără realmente în împrejurările vieţii. Cuvântul „păzitor” nu este deloc o alegorie, ci experienţa preţioasă a multor generaţii de creștini. Nu în zadar Biserica ne învaţă, spre exemplu, în rugăciunile pentru cei ce călătoresc, să li cerem Domnului deosebita purtare de […]