Schimbarea la Faţă a Mântuitorului sărbătorită la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni

564

Miercuri, 19 august 2020, când este sărbătorită Schimbarea la Față a Mântuitorului, una din cele 12 Sărbători Împărătești, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală  ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

După citirea pericopei evanghelice, prin care este relatată minunata întâmplare ce a avut loc pe Muntele Taborului, Preasfinția Sa, a ținut un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la taina și mesajul central al sărbătorii.

Această zi va avea semnificație istorică deosebită pentru ipodiaconul Ioan Gajim, deoarece prin binecuvântarea Preasfințitului Petru, în cadrul acestei liturghii praznicale, a fost hirotonit în treapta de diacon.

Menționăm că părintele diacon, Ioan Gajim, a dat dovadă de ascultare exemplară față de Preasfințitul Petru, fiind de mai mulți ani cântăreț al Catedralei Episcopale, iar de 3 ani este colaborator al Centrului Eparhial, deținând funcția de Președinte al Sectorului Eparhial, Activitate Pastorală pentru Tineret.

După încheierea Sfintei Liturghii, Ierarhul, a sfinţit noua roadă a viței de vie, adică strugurii, explicându-le creștinilor de ce este important să nu se guste din strugurii de poamă până la această zi, când conform tradiției bisericești sunt sfințiți.

La final, Chiriarhul a felicitat cu Sfânta Sărbătoare credincioșii prezenți. De asemenea a fost felicitat și noul hirotonit, diaconul Ioan, dorindu-i să aibă dragoste și râvnă față de slujirea care i-a fost încredințată și să fie ascultător și împlinitor a Sfintelor Porunci.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
633

PS Siluan, de prăznuirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare: „Un Domnitor care a înțeles și a trăit cu convingerea că în această viață nu poți păstra, zidi și consolida nimic fără Dumnezeu”

Sfinte Ștefane, zidește cu rugăciunile tale în inimile noastre altar sfânt, precum ai zidit atâtea biserici și mănăstiri; biruiește duhurile rele ce se oștesc asupra noastră în chip nevăzut; ocrotește-ne cu rugăciunile tale necontenite și cu darul cel dat ție de Hristos, precum ai ocrotit pe creștinii din vremea ta, ca împreună să cântăm lui […]


Foto