Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

2940

Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 25 iulie/7 august.

Sfânta Ana, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, se trăgea din seminţia lui Levi. Ea era ultima fiică a Măriei şi a preotului Mathan, care a preoţit pe timpul împărăţiei Cleopatrei şi a lui Sapor, împăratul perşilor, mai înainte de împărăţia lui Irod Antipa. Preotul Mathan a avut trei fete: Maria, Sovi şi Ana. Pe cea dintâi a măritat-o în Betleem şi a născut pe Salomeea; pe cea de-a doua a măritat-o tot în Betleem şi a născut pe Elisabeta, soţia preotului Zaharia şi mama Înaintemergătorului; iar pe cea de a treia, adică pe Sfânta Ana, a măritat-o în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea Salomeea, Elisabeta şi Sfânta Maria, sunt fete din trei surori, iar Mântuitorul nostru era văr de-al doilea după trup cu Sfântul Ioan Înaintemergătorul.

Deci această Sfântă Ana, după ce a născut pe mântuirea a toată lumea, după ce a înţărcat-o şi după ce a dăruit-o în biserică la vârsta de trei ani, ca pe un dar fără de prihană lui Dumnezeu Atotţiitorul, a vieţuit cealaltă vreme a vieţii sale în post, rugăciuni şi faceri de bine către cei lipsiţi, şi s-a dus în pace către Domnul, la vârsta de 69 de ani. Sfântul Ioachim s-a săvârşit la 84 de ani, încât Sfânta Fecioară Maria, pe când se afla încă în templu, la vârsta de 11 ani, a rămas fără părinţi.

Pentru însemnătatea faptelor ei, oamenii o respectă cu sfințenie pe Sfânta Ana. O cheamă în ajutor, mai ales când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este considerată ocrotitoarea copiilor și a maternitații, căci ea a zămislit la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post.

Moaștele Sfintei Ana, mama Maicii Domnului se află păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.

Sfânta Ana este pomenită de către Biserica Ortodoxă de trei ori pe an: la 9/22 septembrie (Părinții Ioachim și Ana), 9/22 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana) și 25 iulie /7 august (Adormirea Sfintei Ana). Există mai multe biserici care poartă numele Sfânta Ana. Chipul ei apare uneori în picturi alături de Iisus, cînd era copil.

 

Text preluat și adaptat de pe doxologia.ro


Articole postate de același autor
2575

Reguli de bunăcredință la sărbătoarea Paștile Blajinilor

Încercați să nu vă scufundați în prea multe pomeni și gătirea bucatelor! Cei adormiți sunt însetați, în primul rând, de rugăciuni. Milostenia reprezintă fapte bune de dragul adormiților, care urmează a fi făcute din inimă, cu suflete nevoiașe sau care așteaptă sprijinul și încurajarea noastră. Putem face acte de milostenie fără nici un ban și […]