183 de lăcașuri de cult din 14 regiuni ale Ucrainei au fost distruse în întregime sau parțial din cauza războiului

180
De la 24 februarie până pe 23 iulie 2022, cel puțin 183 de lăcașuri de cult din 14 regiuni ale Ucrainei au fost distruse în întregime sau parțial din cauza războiului.

În data de 24 iulie 2022, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertatea Cuvântului a publicat unele date privind structurile religioase – biserici, moschee, sinagogi, clădiri de învățământ și administrative ale comunităților religioase din Ucraina, care au fost afectate de ostilități. Informațiile și hărțile interactive sunt disponibile pe site-ul DESS.

Din cele 183 de unități religioase deteriorate, 173 sunt creștine. Cele mai multe dintre ele – 127 – aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care reprezintă 73% din toate clădirile religioase avariate. Au mai fost distruse 22 de clădiri ale comunităților protestante, 19 – ale așa-zisei BOaU, 3 – ale Bisericii Romano-Catolice, 2 – ale Bisericii Ucrainene Greco-Catolice, 5 clădiri de cult musulman și 5 sinagogi evreiești.

Majoritatea lăcașurilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost ruinate în regiunile Donețk și Luhansk – 45 și respectiv 40. 34 de clădiri religioase ale Bisericii canonice au fost avariate în regiunea Kiev, 25 – în regiunea Harkiv.

După cum a scris UJO, potrivit Institutului pentru Libertate Religioasă, până la începutul lunii iulie peste 240 de biserici au fost afectate de operațiunile militare.

Sursa: spzh.news/ro


Articole postate de același autor
647

Duminica Samarinencii cinstită liturgic la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

30 mai 2021, în Duminica Samarinencii, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni. În dimineața zilei, slujitorii Catedralei Episcopale dimpreună cu credincioșii prezenții, printre care și credincioși veniți din România și Ucraina (regiunea Cernăuți și Reni), au întâmpinat Ierarhul. În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire […]


Foto