12 Preoți transnistreni – martirizați prin împușcare

2637

În a doua jumătate a anilor 30 ai secolului trecut, în fosta RASS Moldovenească se începu-se un nou val de închidere a bisericilor. Majoritatea preoților transnistreni au fost represați. Mulți dintre ei au fost deportați din “zona de frontieră“ în orașul Pervomaisk (Olviopol), regiunea Odesa. Pentru a se putea întreține, preoții erau nevoiți să se angajeze la diferite munci în calitate de hamali, paznici ș.a.

În luna martie a anului 1938, au fost cu toții arestați și încarcerați în închisoarea din Odesa. Erau învinuiți de “activitate contrarevoluționară, ca membri ai unei organizații rebele contrarevoluționare”.

La 23 martie 1938 a avut loc judecata, în cadrul ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnați cu toții la moarte prin împușcare. Printre cei judecați erau 11 preoți ortodocși, un preot ortodox de rit vechi și un epitrop. Preoții: Leonid Hodzițchi, Grigore Chirilenco, Terentie Grecu, Emanuel Surmeli, Evghenie Jdanovschi, Leonid Goncearov, Vasile Savițchi, Matei Conun, Iacob Mișevschi, Ioan Colesnic, Simeon Alexeev și Haralambie Alexeev.

În anul 1957, cei 12 preoți martirizați prin împușcare la Odesa, au fost cu toții reabilitați de către Procuratura regiunii Nicolaev.

                                            Protoiereu Ioan Lisnic

http://protioanlisnic.blogspot.md/


Articole Asemănătoare
10864

Pune-ţi nădejdea nu în om, ci în Dumnezeu!

Omule, tu încă te temi ca nu cumva să ai de suferit. Încă vrei ca tu şi ai tăi să vă bucuraţi de toate cele ale lumii. Dar viaţa îndestulată nu este măsura dragostei dumnezeieşti! Tu n-ai ajuns să înțelegi rostul suferinţei şi de aceea eşti nefericit şi trist. Nu pricepi că, fie ea cât […]

Articole postate de același autor
3641

La Bălți se construiește un cavou pentru Mitropolitul Visarion Puiu

Dorind ca la bătrânețe să se retragă pentru odihnă, rugăciune și liniște sufletească, Mitropolitul Visarion Puiu, în anul 1937,  își construiește în preajma Schitului Vovidenia a Mănăstirii Neamț, o casă de odihnă. Tot în acea perioadă cât s-a aflat la cârma Mitropoliei Bucovinei, marele ierarh și-a pregătit lespedea din marmură de pe mormânt, dorind ca […]