Tot ce faci, să faci pentru slava lui Dumnezeu

5227

Cum să procedăm să ne păstrăm pacea duhovnicească, optimismul, credinţa trăind într-un oraş atât de stresant şi de aglomerat cum este Bucureştiul? Cum să facem să ne folosim cât mai bine timpul, atât de puţin liber, în scopul dobândirii unui mod duhovnicesc?

Cred că oamenii ar mai găsi timp de rugăciune dacă ar renunţa la nişte lucruri fară folos duhovnicesc pe care le practică  de exemplu, privirea la televizor, la lucruri necuviincioase ş.a.m.d.

Prea multă vreme se pierde cu lucruri minore şi oamenii nu-şi găsesc apoi timp pentru Dumnezeu. Însă lucrul cel mai important într-o viaţă obişnuită nu este atât să-ţi găseşti vreme de rugăciune, cât să trăieşti toată viaţa în slujba lui Dumnezeu, adică tot ce faci, să faci pentru slava lui Dumnezeu.

În Pateric, se spune că un părinte pustnic a primit un vizitator. Şi acesta, când a plecat, i-a zis: „Iartă-mă, părinte, că te-am reţinut de la rugăciunea ta”. Şi el a răspuns: „Rugăciunea mea, frate, este să te primesc pe tine, să te odihnesc pe tine şi să te petrec cu dragoste”. Cam aşa ceva trebuie făcut şi din viaţa noastră; adică să facem numai lucruri care sunt spre slava lui Dumnezeu şi ne ţin loc şi de rugăciune, când nu avem un timp anume de rugăciune.

Arhimandrit Teofil Părăian

Din Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, p. 86


Articole Asemănătoare
10918

A murit zâmbetul?

Zilele trecute aflîndu-mă prin cetatea Iașilor și călătorind cu tramvaiul, într-o stație s-a urcat un copil fredonând un cântec trist, ușor stâlcit, ce „trebuia” să înmoaie inimi darnice. A mers din loc în loc să primească milă, ce a venit la un moment dat, însă rece și pornită dintr-o inimă ușor stânjenită; nici măcar o […]

Articole postate de același autor
4736

Alimente care întineresc celulele corpului și încetinesc fenomenul îmbătrânirii organismului

Tinerețea noastră trupească și spirituală poate fi păstrată printr-un stil de viață echilibrat, fără multe excese sau vicii, prin cultivarea dragostei și a virtuților, care aduc multă pace, tihnă și împlinire sufletească. Alimentația joacă un rol esențial în menținerea stării de sănătate fizică. Academicianul Ovidiu Bojor scrie într-una din cărțile sale despre importanța consumului de […]