Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”

2113
În data de 10 aprilie, marți, ora 14.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost inaugurată Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”, dedicată împlinirii a 100 de ani ai Marii Uniri din 27 martie 1918, precum și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. Expoziția este organizată în parteneriat cu Departamentul Sinodal Arhitectură, Construcții și Pictură Bisericească a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, și va putea fi vizitată în perioada 10 aprilie – 13 mai curent.
Expoziția „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului” prezintă circa 80 de fotografii documentare ale monumentelor comemorative de război (troițe, cruci, monumente de artă ș.a. din categoria bunurilor imobile), precum și obiecte tridimensionale (bunuri mobile) închinate eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din Basarabia și din Regatul România. Conceptul expoziției și materialele prezentate constituie rezultatele cercetărilor Protoiereului Mitrofor, Dr. Manole Brihuneț, șef al Muzeului Satului, filială a MNEIN. Unele exponate aparțin cunoscutului colecționar Petru Costin (căști din metal, baionete, arme etc.). 
Monumentele comemorative din Basarabia interbelică au fost instalate pentru cinstirea memoriei militarilor și a înaintașilor care s-au jertfit pentru realizarea idealului unității naționale. Această categorie de monumente denotă politica culturală promovată în Basarabia, după Unirea de la 27 martie 1918, politică orientată spre integrarea Basarabiei în viaţa spirituală românească. Pentru activitatea de instalare și îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în anul 1919, prin decretul M.S. Regele Ferdinand, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Maria, au fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, ulterior numită Societatea „Cultul Eroilor”. De asemenea, activau asociații și societăți locale ale mormintelor și monumentelor, urmărind același obiectiv și antrenând în îngrijirea mormintelor autoritățile publice locale, biserica, instituțiile de învățământ ale vremii. Începând cu anul 1920, la Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, în România este sărbătorită Ziua Eroilor. Troițele, monumentele eroilor erau dezvelite și sfințite într-o atmosferă sărbătorească, la care participa comunitatea și majoritatea instituțiilor publice. 
Expoziția atrage atenția la acest tip de monumente, în prezent, supuse factorilor de distrugere și care necesită activități de conservare, restaurare și îngrijire urgentă. În același timp, monumentele comemorative din perioada interbelică sunt mărturii vii ale jertfei unei generații care a luptat pentru apărarea Patriei și a contribuit la procesul de unificare a Basarabiei cu România.
În Republica Moldova, festivitățile de comemorare a persoanelor căzute la datorie vor fi organizate anual, fiind instituite prin Legea nr. 161 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, din 20 iulie 2017.

⁎⁎⁎

Evenimentul a continuat cu un programul artistic pascal „A Treia Zi de Paști la Muzeu”, sărbătoare devenită tradițională, ajunsă la a 18-a ediție, la care au participat interpretele de folclor Maria Graur și Dimitriana Chircu, studentă la specialitatea Canto popular, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, precum și formațiile folclorice de la Casa de Cultură din s. Hârbovăț, r. Anenii Noi: ansamblul de copii „Lăstărașii Neamului”, condus de Ludmila Seretinean, și Ansamblul-model „Datina”, conducător artistic – Tatiana Bâtcă. Programul a inclus cântece, obiceiuri și datini pascale, împreună cu piese de voie bună, binevenite în Săptămâna Luminată a Paștelui.
 
Sursa muzeu.md


Articole postate de același autor
4273

De ce e considerat păcat să te fardezi?

Pentru că este! E păcat să te ascunzi, să te prefaci! E păcat să te păcălești și să păcălești pe aproapele. Dar când te duci să te filmeze și te vopsesc ăia… Depinde de ce și cum o facem. Nu e păcat să te îngrijești și să arăți mai bine, să-ți pui în evidență frumusețea […]