Sobor de arhierei au slujit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, în duminica a VII-a după Paști

246

În duminica a VII-a după Paști, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Chișinău de Înaltpreasfințitul Iustinian, Arhiepiscop de Elista și Kalmykia, împreună cu: Preasfințitul Ambrozie, Episcop de Neftekamsk și Birsk, și Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove.

Alături de soborul de arhierei au slujit preoții și diaconii Catedralei centrale din mun. Chișinău.

În această zi, rugăciunile drept-slăvitorilor creştini s-au îndreptat către Sfinţii Părinţi, participanți la Sinodul I Ecumenic, la anul 325, această duminică fiind consacrată mărturisirii dreptei credinţe şi unităţii Bisericii de către aceștia.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Ambrozie, Episcop de Neftekamsk și Birsk, care a arătat semnificația duminicii de astăzi.

Ierarhul a menționat în cuvântul său următoarele: „Credința nu poate fi limitată doar la o simplă convingere religioasă, care de fapt o au foarte mulți oameni, cei care în virtutea faptului că s-au născut într-o țară ortodoxă, sau în virtutea unor tradiții de familie, de neam, primesc credința ortodoxă, dar nu au roadele credinței, roade care se dăruiesc de Sfânta Biserică fiecăruia care se apropie de Dumnezeu și mărturisește credința prin viața și faptele sale. Având dreapta credință, în același timp devenim și părtași ai bucuriei de a viețui împreună cu Hristos cel Înviat”, a menționat Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii de astăzi, numeroși credincioși au primit Sfânta și Dumnezeiasca Taină a Euharistiei.

După săvârșirea Te Deum-ului de mulțumire de către soborul arhieresc și preoțesc, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar mitropolitan a mulțumit din partea ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir ierarhilor oaspeți, dar și credincioșilor pentru prezența la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, urându-le ani mulți cu sănătate și exprimându-le faptul că în țara noastră Preasfințiile lor sunt așteptați cu drag ori de câte ori vor avea posibilitatea să mai revină, cerându-le în același timp să pomenească și credincioșii dimpreună cu ierarhii țării noastre în sfintele lor rugăciuni.

Deasemenea, Episcopul de Orhei i-a felicitat pe cei prezenți cu prilejul cinstirii celor 318 părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (a. 325), care au fost mari apărători ai Ortodoxiei noastre, rugându-i să fie întăritori și ocrotitori cerești ai Sfintei noastre Biserici.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Iustinian a mulțumit pentru cuvintele calde adresate de către PS Siluan, cât și pentru împreuna slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană, îndemnându-i pe toți să rămână în continuare păstrători și mărturisitori ai credinței creștine ortodoxe, concluzionând cu adresarea: „Cine nu are Biserica drept mamă, nu poate să-L aibă pe Dumnezeu drept Tată”.

Sursa: www.mitropolia.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
304

ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Vecernia Învierii, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

În seara Duminicii Sfintelor Paști, ÎPS Mitropolit Vladimir, înconjurat de un numeros sobor preoțesc, a oficiat la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, Vecernia Învierii, numită în popor și „a doua Înviere”. Mitropolitul a citit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al XX-lea, versetele de la 19 la 25: Și fiind seară, în […]

Articole postate de același autor
340

Cuvânt la Duminica Cincizecimii

„Praznicul cel după praznice şi cel mai din urmă să-l prăznuim noi, credincioşii, în chip luminat; aceasta este Cincizecimea, plinirea făgăduinţei şi a sorocului. Că în aceasta focul Mângâietorului S-a pogorât de-a dreptul pe pământ, în chip de limbi, şi a luminat pe ucenici, făcându-i cunoscători ai tainelor cereşti. Lumina Mângâietorului a venit şi lumea […]