Actualitate

Sfântul Ioan Damaschinul – plăcerile adevărate și false

44

Plăcerile țin de suflet dar și de trup. Cele sufletești aparțin sufletului în sine, cum este studiul și contemplarea.

Cele trupești (cum este mâncarea, legăturile sexuale și cele asemenea) implică atât sufletul cât și trupul. Așadar nimeni nu va găsi vreodată plăceri proprii numai trupului. Deasemenea, deosebim plăceri adevărate și false; plăcerile cu adevărat sufletești sunt roadele studierii și contemplării; iar cele trupești sunt niște senzații.

Unele plăceri sunt naturale și necesare, fără de care viața este imposibilă, ele ne satisfac anumite nevoi indispensabile cum sunt hrana și hainele.

Altele sunt naturale, dar nu și necesare, cum sunt raporturile sexuale firești și legitime, care nu contribuie decât la conservarea întregului neam. Dar este cu putință să trăiești în feciorie și fără ele.

Alte plăceri nu sunt nici naturale, nici necesare, cum este beția, desfrânarea, fumatul, îmbuibarea, lucruri care depășesc trebuința și nu contribuie prin urmare nici la menținerea vieții noastre, nici la continuarea neamului. Din contra, sunt vătămătoare.

Iată de ce, cel care trăiește întru Domnul trebuie să le urmeze pe acelea care ne sunt necesare dar și firești, iar pe locul doi să le pună pe cele firești dar necesare, înfărptuindu-le cu moderație. Celelalte trebuie înlăturate cu totul.

Trebuie să considerăm plăceri bune pe acelea care nu provoacă durere, care nu ne cauzează căință, nu ne supun altor daune, nu întrec orice măsură, nu ne îndepărtează de la treburile noastre importante pe care le avem a face și nu ne supun robiei.

sursa http://vie-orthodoxe.blogspot.md/

traducere și adaptare Victoria Botnari


Articole Asemănătoare
4281

Indiferent câte păcate ar face cineva, ele se duc şi dispar în marea bunătate a lui Dumnezeu

Când noi pătimim cu răbdare suferinţele, de îndată binecuvântările viitoare sunt confirmate. Când noi ne lipsim de bucuria acestei lumi, atunci fără nici o îndoială că noi adunăm bucuria lui Dumnezeu în sufletele noastre nemuritoare. Este imposibil să nu ne bucurăm de o răsplată veşnică pentru bunurile de care ne-am lipsit aici! Să ne lipsim […]

Articole postate de același autor
3481

Viața-i muncă cu adevărat când faptele noastre dovedesc slova rugăciunii

Uneori verbul a munci ne duce direct cu gândul la desfășurarea unei activități fizice și aici se pot încadra lucru la câmp, lucrările agricole, agoniseala, câștigul, profitul, însă foarte puțin acordăm atenție muncii intelectule sau morale unde s-ar încadra durerea, suferința, învățătura dar mai ales rugăciunea. Nu puțini oameni duhovnicești au mărturisit că Dumnezeu nu […]