Profesor ortodox sârb cercetat pentru susținerea familiei tradiționale

3090

Vladimir Dimitrijević, doctor în științe filologice, profesor de liceu, cunoscut pentru poziția sa în susținerea familiei tradiționale, este obiectul unei plângeri depuse de către asociația LGBT la Tribunalul din Belgrad și către Comisarul pentru protecția egalității în Republica Serbia. În calitate de creștin ortodox, autorul a refuzat să recunoască acuzațiile care i se aduc în legătură cu imaginea homosexualității ca fiind o « normă ». Autorul aducând drept dovadă mai multe scrieri din Sfânta Scriptură, din Sfinții Părinți ai Bisericii și din  « Bazele concepției sociale ale Bisericii ruse» atrage atenția asupra consecințelor uneii politici care încurajează această orientare sexuală. În acest sens a fost întocmită o petiție, a cărei traduceri o putem vedea mai jos :

 « Eseistul ortodox sârb Vladimir Dimitrijević, doctor în științe filologice și profesor de liceu din Čačak, cunoscut pentru acțiunile sale chiar și peste hotarele Serbiei, este obiectul unei acțiuni în justiție înaintată de asociația cetățenilor « Da se zna [ca să se știe] », care se ocupă de protecția drepturilor personaelor LGBT. Procurorul solicită instanței să stabilească precum că D-ul Vladimir Dimitrijević, « într-un text cu privire la Apărarea familiei naturale publicat pe pagina sa de internet din 12 inauarie 2018 răspunde atât plângerii adresate de către avocatul LGBT cât și altor întrebări problematice similare din 30 mai 2018», a comis o formă de discriminare gravă -  discriminare repetată de către membrii masculini și feminini al LGBT preocupați de orientarea sexuală.

Potrivit procurorului, d-ul Vladimir Dimitrijević a comis un act discriminatoriu publicând concluzii despre elementele negative privind consecințele sociale pe care le are propaganda politică homosexuală, citând în acest sens mai mulți autori renumiți la nivel mondial în domeniul științelor sociale, și anume Allan C. Carlson, Slobodan Antonić și Natalia Narotchnitskaïa. În conformitate cu această interpretare a legii, procurorul solicită instanței să dispună ca D-ul  Vladimir Dimitrijević să înlăture textele de pe pagina sa de internet și să-i interzică să mai publice pe viitor asemenea concluzii. O astfel de acțiune demonstrează clar că procurorul, apelând în instanță, intenționează să împiedice exprimarea publică sau o opinie diferită de cea a grupului pe care îl reprezintă. Având în vedere acest lucru, afirmăm că numai în regimurile totalitare, instanțele de stat pot interveni în domeniul conștiinței umane și, cu ajutorul mijloacelor coercitive finanțate de toți cetățenii, impun "Opinia oficială" a unui individ. Într-o democrație liberală și pluralistă, nu numai autoritatea statului, reprezentată de instanțe, este absolut exclusă din sfera interioară a conștiinței umane (forum internum), dar și fiecărui cetățean i se garantează dreptul necontestat de a-și comunica liber opinia.

Așadar, libertatea de exprimare și dreptul la libertatea de gândire critică sunt pecetluite în însăși bazele unei societăți democratice și, din libertatea gândirii și a exprimării, toate celelalte drepturi politice sunt puse în aplicare. Deasemenea, trebuie să reamintim că practica Curții Europene a Drepturilor Omului confirmă în mod clar că garanția libertății de exprimare "este valabilă nu numai pentru" informații "sau" ideii" acceptate în mod favorabil sau considerate inofensive sau indiferente, dar și pentru cei care produc impresii neplăcute sau îngrijorează statul sau orice altă parte a populației. «Socieatea democratică » nu poate exista fără pluralism, toleranță si spiritul de deschidere (Handyside c. Royaume-Uni din 7 decembrie 1976).

Astfel, procedura judiciară împotriva domnului Vladimir Dimitrijević arată o revenire la "infracțiunea verbală" a gândirii unice a lui Broz (Tito, ndt). Prin urmare, chiar și treizeci de ani de la reînnoirea pluralismului politic în Serbia, trebuie să ne amintim cuvintele remarcabile ale actului de înființare al celebrului Comitet pentru Apărarea Libertății de Gândire și Exprimare din 1984 (creat în Iugoslavia de scriitorul Dobrica Čosić): "Libertatea gândirii și a expresiei nu este proprietatea, darul și privilegiul grupurilor, partidelor și autorităților statului; această libertate și drept aparține întregii omeniri, astfel încât realizarea sau periclitarea lor este afacerea spiritului și a conștiinței tuturor cetățenilor comunității sociale. "

Procedura în instanță în fața unui alt organism de stat, pe care a desfășurat-o comisarul pentru protecția egalității, împotriva D-lui Vladimir Dimitrijevic, ca urmare a plângerii asociației „ Da se zna  “ a demonstrat, din păcate, că dreptul natural la libertatea de opinie și exprimare nu aparține tuturor celor din Serbia democratică. În cele din urmă, instanța a decis că Vladimir Dimitrijević a făcut un act discriminatoriu în scris împotriva grupului LGBT, iar Comisarul pentru Protecția Egalității (non-egalitatea) a declarat în mod clar că de fapt s-a încălcat libertatea de gândire și expresie a majorității cetățenilor sârbi care împărtășesc o viziune tradițională asupra sexualității, căsătoriei și copiilor. Această decizie a comisarului pentru protecția (non) egalității împotriva unuia dintre forumurile cele mai puternice și cele mai proeminente ale majorității "tăcute" a d-lui Vladimir Dimitrijević ne-a determinat să urmărim, împărtășind aceeași conștiință a majorității "Silent", acțiunea adusă împotriva sa.

            De acum înainte, atragem atenția opiniei publice a întregii republici, precum și instanței competente, că procesul în care domnul Dimitrijević este judecat pentru pozițiile sale prețioase este perceput ca o condamnare a dreptului nostru inalienabil, dat de Dumnezeu, libertatea de gândire și de exprimare. Așa cum Voltaire a numit "tribunalul opiniei publice" să urmărească procesul lui Jean Calas, invităm toți cetățenii să monitorizeze îndeaproape procesul de libertate a gândirii și exprimare în societate. Procedurile judiciare împotriva domnului Vladimir Dimitrijević arată că avertismentul lui Alexis de Tocqueville este încă actual: numai de cetățenii unei  republici depinde dacă-și doresc o "republică liberală sau o republică care amenință drepturile sacre ale proprietății și familiei sau o republică care îi recunoaște și îi acceptă».

Sursa: https://orthodoxie.com  

Traducere și adaptare: Botnari Victoria

 


Articole Asemănătoare
4429

Șoc în lumea catolică: Senatul italian aprobă Legea privind uniunea între persoane de același sex

Senatul italian a aprobat Legea privind uniunea intre persoane de acelasi sex. In Italia, Senatul a aprobat o lege care să permită uniunile intre persoane de acelasi sex. Primul-Ministru Matteo Renzi a numit votul: “istoric”. Italia a rămas ultima dintre principalele țări ale Uniunii Europene, care încă nu a rezolvat problema uniunilor uniunile civile homosexuale, […]

    Articole postate de același autor