Pr. Constantin Necula: Postul Mare. Nu postiți cu frică și nici cu obstinație față de rezultat

8752

Mi-ar fi plăcut să spun în atât de puține cuvinte tot ce înseamnă credința. A spus-o însă Sf. Grigorie de Nyssa în comentariul său „La titlurile Psalmilor”, cu sute de ani înainte. A nu exista întru Tine este a nu exista defel... Și-i spunea aceasta lui Dumnezeu. Curajos om, curajos glas. Unde am pierdut cumințenia celor ce scriau odinioară pentru contemporani? Înconjurați de războaie și plăgi, răniți de împărați împovărați cu moartea supușilor lor, încercuiți de griji pe care astăzi doar ni le putem închipui, țineau, în inima și scriitura lor, o căldură umană fără sfârșit. Citeau altele decât noi, trăiau altfel, respirau alt aer și o altă hrană le sătura foamea? Sigur.

Dar nu era numai aceasta. Nu batjocoreau cuvintele, le cântăreau și le așezau asemeni unor pietre transparente într-o construcție egală în frumusețe și lumină.

Urau și iubeau, plângeau și râdeau ca noi? Visau aceleași vise ca noi ori scriau la aceeași lumină din ochi? Zilele ce au trecut am înțeles odată în plus câtă responsabilitate apasă pe scriitura ta atunci când spui cu voce tare ce gândești în nopțile de frământare. Texte tari au rupt știrile, au agresat piața de vorbe și cuvinte a unei Românii desfigurate de vrajba unei ierni sufletești ce pare fără sfârșit. Batjocura ca scriitură nu poate naște decât ură, frânge dialogul și transformă literele în teribile năluci care te bântuiesc. Uneori o viață. Tonuri, jumătăți de frază, semne ale unei alte punctuații decât a celei gramaticale... Ura suspendă scriitura ori realismul, naște fracturi de gândire ucigătoare, rănește oameni. Uneori copii. Alte ori vârstnici. Lovește crunt în liniștea, puțină, care ne-a mai rămas. Rănește demnități și răpește demnitatea.

Pentru cei care cred în Evanghelia lui Iisus Hristos „se vede” Postul Mare. A început Triodul, perioada de pregătire a întâmpinării Paștelui. De duminică se renunță la carne. Prilej de atenție sporită la ceea ce sunteți. Ca oameni. Ce planuri de viață aveți. Sigur că nu e ușor să-ți iei un astfel de exercițiu în serios. Să cauți să rămâi cu Hristos chiar când simți că totul pare că surpă liniștea din jur.

Aud vorbindu-se tot mai des de un proiect al României care să salveze România. Zilele trecute, când cu „simulările” la clasa a opta, după orele de examinare, tinerii ce-și vor reașeza viitorul într-o bancă de liceu, au ieșit la soare. Dezorientați de subiecte ori propria neștiință i-am auzit recăpătându-și glasul când au început să se încurajeze. De la cuvinte simple la câte un zâmbet ștrengar, totul lumina. Nu vreau să mă gândesc ce era pe messenger.

Nu se postește cu frică și nici cu obstinație pentru rezultat. Postul este exercițiu de încurajare între noi, ca oameni.

Un soi de activitate informativă sporită - cum ar spune specialiștii, tot mai mulți, în Intelligence... Puștii aceia pe care-i afișăm drept niște fantome transparente când vorbim de școală, pe care-i atârnăm în paginile cataloagelor și-i taxăm în carnete de note își desfășurau propria lecție de viață. Se vindecau de frica unui moment pentru care nu i-a pregătit nimeni: oglindirea în foaia albă de examen. Acolo unde te frământă demonii neputinței, unde se scurtcircuitează memoria, oricât de antrenată ar fi. Unde ești singur. Așa este și cu postirea. Un examen pentru care nu te poți pregăti la nesfârșit. Care nu are catalog și nici carnet de note. De aceea nu se postește cu frică și nici cu obstinație pentru rezultat. Postul este exercițiu de încurajare între noi, ca oameni. De aceea am amintit de frământările din știri și comentarii, din emisiunile de actualitate și din realitatea imediată. Pentru a posti avem nevoie să ne încurajăm în bine, în căldură sufletească, în luciditate roditoare.

Sarcasmul, manipularea, răutatea căutată și convingerea că pururea ai dreptate nu te cresc în exercițiul acesta. Primul pas al unei Românii noi ar fi să postim de prostie, de răutate, de cabotinism și false democratizări. De multa ură care ne face să scrâșnim din dinți, fără să mai avem timp să respirăm. Să nu furi, iar când o faci să recunoști că ai făcut-o. Să nu minți, iar când o faci să recunoști că ai periclitat adevărul. Să nu ucizi, iar când o faci să nu te ascunzi după formule eliptice sperând că ceilalți îți mai acordă încă circumstanțe atenuante. De aceea Postul e un exercițiu de curaj și asumare. A nu exista în Tine, Doamne, înseamnă a nu exista defel, spuneau cei de demult. Când ne-am pierdut cuvintele?

Pentru cei care cred în Evanghelia lui Iisus Hristos începe Postul Paștelui. Pentru ceilalți, care nu se raportează la Scriptură, e începutul primăverii. Și unii și alții avem de dăruit unii altora enorm. Împreună putem învăța că nu putem exista decât în iubire unii pentru alții. Unii altora primăvară. Adică, mereu, un nou început...

sursa http://republica.ro/


Articole Asemănătoare
1780

A patra zi, joia patimilor. „Grea lecţie dată tuturor bolnavilor de funcţii, indiferent unde se manifestă boala aceasta. Doar cel care slujeşte celui mic este mare”

JOIA PATIMILOR. Ziua a IV-a Şi iar a fost seară şi din nou s-a făcut dimineaţă. Ziua aceasta este luminată de Cina cea de Taină, de aceea Biserica o marchează cu una dintre cele mai însemnate Liturghii de peste an. Nu că ar fi altfel decât celelalte, dar în miezul ei se pregăteşte Trupul şi […]

Articole postate de același autor
308

Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sf. Ioan Scărarul) la Catedrala mitropolitană

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, în Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sf. Ioan Scărarul), la Catedrala mitropolitană din inima Chișinăului. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. În cuvântul său de învățătură rostit […]Urmăriți-ne pe Facebook!