Actualitate

Hristos vine înlăuntrul nostru odată cu Dumnezeiasca Împărtășie

121

Pentru Dumnezeiasca Împărtășanie nu se pregătește cineva schimbându-și hainele și spălându-se pe dinți, ci cel mai important lucru este să se cerceteze pe sine însuși. Să vadă: simte Dumnezeiasca Împărtășire ca pe o necesitate? Este pregătit? Nu cumva există ceva care să-l împiedice să primească această taină și nu s-a spovedit?

Pentru a simți Sfânta Împărtășanie, trebuie îndeplinite câteva condiții. Prima este strădania smerită de a ne tăia patimile și de a rămâne Hristos în inima noastră. Altfel, Hristos vine înlăuntrul nostru odată cu Dumnezeiasca Împărtășie, dar pleacă îndată ce omul nu simte nimic. Când Hristos rămâne, atunci se săvârșește o schimbate în om.

Există oameni care-L simt pe Hristos de la Dumnezeiasca Împărtășire până la cealaltă fără întrerupere.

– Gheronda, de multe ori, când preotul spune: „Cu frică lui Dumnezeu cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi”, simt că nu sunt pregătită să mă împărtăşesc.

-La spitale, la o anumită oră, trec medicii, iar infirmierii strigă:”Vizita!”. Atunci toţi vizitatorii ies din saloane, iar bolnavii merg la paturile lor şi-l aşteaptă pe medic, ca să-l înştiinţeze desprea starea bolii şi să le dea tratamentul corespunzător. Tot aşa şi tu, când preotul spune: „Cu frică lui Dumnezeu”, să te gândeşti că medicul face vizita şi să vii la Dumnezeiasca Împărtăşire cu simţirea păcătoşeniei tale, cerând cu smerenie mila lui Dumnezeu.

Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovnicești 6 Despre rugăciune, Editura Evanghelismos, București, 2013, p. 203-204


Articole Asemănătoare
245

La greu se arată cât eşti de puternic şi cât de drag ţi-e Dumnezeu

Nu te lăsa de rugăciune chiar de ţi-e sufletul trândav şi scârbit. Şi chiar de-ţi pare că te rogi cu vorbe străine şi de neînţeles, rămâi la rugăciune. Că dracii le înţeleg şi se îndepărtează. Stăruie bărbăteşte în rugăciune, în duh de căinţă. Rabdă până la capăt, cum au răbdat mucenicii. E şi asta o […]

Articole postate de același autor
3491

Sinceritatea nechibzuită poate strica o prietenie

Trebuie să ştim cui şi ce fel de cuvânt spunem, ca nu cumva, voind să facem bine, să ne complicăm viaţa. „Ceartă-l, adică povăţuieşte-l pe cel înţelept şi mai înţelept va fi — zice Solomon -, dar nu-l certa pe cel nebun, ca să nu ţi-l faci duşman”. Aceste reguli simple cu privire la ce […]