Este un mare dar să știi să te faci înțeles

296

Este un mare dar să știi să te faci înțeles, căci lumea e făcută din înțelesuri și înțelegerea e singurul prilej de bucurie adevărată.

Darul de a pune în cuvinte ceea ce ești și ceea ce vezi este un prinos adus omenirii, căci în fiecare din noi trăiește umanitatea întreagă și orice exprimăm despre noi înșine zicem de fapt despre oameni – bucuria lecturii se datorează tocmai acestui fapt al regăsirii noastre în cel care scrie.

Dionisie Areopagitul spunea că nu doar oamenii învață unul de la altul, ci pînă și îngerii învață de la oameni experiența cunoașterii omenești, în timp ce ei ne comunică, prin gînduri, experiența cunoașterii îngerești. Dar cu toate acestea, nici toate darurile din lume nu te ajută să te faci înțeles dacă la capătul celălalt se află o inimă împietrită, închisă în sine din pricina egoismului și a îmbătarii de propria persoană.

Bucuria este cunoaștere, iar cunoașterea este dragoste. Toate celelalte sînt doar umbre ale bucuriei, hrănite din extazul egoist al micilor succese, incapabil de cunoaștere pentru că nu este luminat de iubire.

Pr. Savatie (Baștovoi)


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
8084

A murit zâmbetul?

Zilele trecute aflîndu-mă prin cetatea Iașilor și călătorind cu tramvaiul, într-o stație s-a urcat un copil fredonând un cântec trist, ușor stâlcit, ce „trebuia” să înmoaie inimi darnice. A mers din loc în loc să primească milă, ce a venit la un moment dat, însă rece și pornită dintr-o inimă ușor stânjenită; nici măcar o […]

Articole postate de același autor
1063

Douăsprezece filipineze s-au convertit la Ortodoxie, în Cipru

Douăsprezece femei de naţionalitate filipineză au primit Taina Botezului vineri, 31 august 2018, la biserica din localitatea Episkopio cu hramul Sf. Ap. Andrei şi toţi sfinţii care au strălucit pe pământ rusesc.   Acestea au fost botezate de Înaltpreasfinţitul Părinte Isaia, Mitropolitul de Tamassos şi Oreini. Evenimentul este de o importanţă majoră, fiind prima convertire în […]Urmăriți-ne pe Facebook!