Este un mare dar să știi să te faci înțeles

109

Este un mare dar să știi să te faci înțeles, căci lumea e făcută din înțelesuri și înțelegerea e singurul prilej de bucurie adevărată.

Darul de a pune în cuvinte ceea ce ești și ceea ce vezi este un prinos adus omenirii, căci în fiecare din noi trăiește umanitatea întreagă și orice exprimăm despre noi înșine zicem de fapt despre oameni – bucuria lecturii se datorează tocmai acestui fapt al regăsirii noastre în cel care scrie.

Dionisie Areopagitul spunea că nu doar oamenii învață unul de la altul, ci pînă și îngerii învață de la oameni experiența cunoașterii omenești, în timp ce ei ne comunică, prin gînduri, experiența cunoașterii îngerești. Dar cu toate acestea, nici toate darurile din lume nu te ajută să te faci înțeles dacă la capătul celălalt se află o inimă împietrită, închisă în sine din pricina egoismului și a îmbătarii de propria persoană.

Bucuria este cunoaștere, iar cunoașterea este dragoste. Toate celelalte sînt doar umbre ale bucuriei, hrănite din extazul egoist al micilor succese, incapabil de cunoaștere pentru că nu este luminat de iubire.

Pr. Savatie (Baștovoi)


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
998

Bucuria este cea mai mare mulţumire adusă lui Dumnezeu

Părinţii noştri vor să fie copiii lor totdeauna mulţumiţi, bucuroşi, recunoscători şi mulţumitori pentru toată osteneala şi jertfa lor. Şi când văd că pruncii lor sunt trişti, nemulţumitori şi supăraţi, atunci le este greu. Asemenea şi Tatăl nostru cel ceresc: ne-a dat totul, iar noi suntem veşnic mâhniţi de ceva. Este ca atunci când o mamă îi […]

Articole postate de același autor
1171

La Catedrala Mitropolitană din Chişinău au fost aduse spre închinare icoana şi părticele din moaştele Sfintei Matrona de la Moscova

În urma numeroaselor solicitări a credincioșilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, au fost aduse icoana şi părticele din moaştele Sfintei Matrona de la Moscova. Duminică, 18 februarie, sfinţeniile au fost întâmpinate cu deosebită evlavie, imediat după oficierea Sfintei Liturghii, de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, […]Urmăriți-ne pe Facebook!