Efectele alimentelor asupra organismului uman. Ce alternative avem? (2) Despre vinovăție

3163

Suntem în plin post și curățenia interioară continuă, favorizată și de eclipsa de soare de pe 2 iulie (chiar dacă invizibilă în zona noastră), cu puternic efect de CLARIFICARE a unor aspecte a vieții noastre. Nu, nu vorbesc din perspectivă astrologică, iar cei ce cunosc puțină fizică știu la ce mă refer (câmpul electromagnetic al omului este influențat de câmpul electromagnetic al pământului, schimbat în momentul eclipselor. Pe aceeași temă - în timpul lunii noi sau lunii pline, efectele apar din cauza simplei forțe de atracție ce o exercită luna asupra apei din organismul nostru, așa cum o exercită și asupra apei din mări și oceane).

Această săptămână mi-a răspuns la o întrebare ce mă frământa de multă vreme: de ce, în neamul nostru, și mai ales printre ortodocși, se întâlnește atât de des starea de VINOVĂȚIE? De ce ne simțim mereu VINOVAȚI că nu am făcut bine ceva, că nu am spus ce trebuia, că nu am ajutat, etc.? Da, în rugăciuni vom găsi fragmente de acest gen: ”vinovat stau înaintea feței Tale...” dar de aici și până la menținerea CONTINUĂ a stării de vinovăție în noi, e cale lungă.

Da, suntem vinovați și gândurile și deciziile noastre sunt CAUZA multor, mult prea multor dezechilibre din lumea aceasta, din corpul și sufletul nostru, din viețile celorlalți și din întregul univers, DAR rămânerea în starea de vinovăție NU ne ajută cu nimic (sau cu foarte puțin). Dacă vinovăția e o stare ce apare firesc atunci când am făcut o prostie, atunci când ne identificăm cu un om vinovat de tot ce e rău pe acest pământ, este DOAR o manifestare a EGOULUI exagerat și arată DEZECHILIBRUL în care ne aflăm.

În schimb, și pe noi, și pe ceilalți, ne va ajuta dobândirea unei stări de BUCURIE interioară, de bună dispoziție, care, fiind molipsitoare, îi va încălzi și încuraja pe toți cei din jur. (Ne spune apostolul ” Bucurați-vă pururea, rugați-vă neîncetat.”)

Personal, am stat ANI de zile într-o stare de vinovăție, ca să descoper că apăruse pentru că EXAGERASEM în multe aspecte ale vieții (mă suprasolicitasem atunci când NU aveam resurse fizice pentru a face mai mult, dar și multe alte aspecte), deși rădăcina se află cumva în copilărie și în modelele psihologice pe care le-am avut la dispoziție.

Iată și două articole lămuritoare pe aceeași temă:

https://psychologies.ro/cunoaste-te/cum-gestionam-sentimentul-de-vinovatie-2144732

https://www.crestinortodox.ro/editoriale/rusinea-vinovatia-148829.html

Un răspuns l-am găsit în cartea simpaticului filosof spaniol, Fernando Savater – Etica pentru fiul meu Amador: neavând și neștiind să ne creăm alte bucurii, ne blocăm și ne inducem starea de vinovăție ”dominați de cea mai tristă dintre toate plăcerile: plăcerea de a ne simți vinovați”.

În rugăciunile ortodoxe vom regăsi mereu ideea că ”suntem cu toții păcătoși”. Înseamnă aceasta că s-a terminat lumea și nu avem nimic de făcut? Ne vom justifica spunând că ”sunt păcătos” și vom zace mai departe în aceleași probleme, intrând în deznădejde? Nu, ci doar că AM PRODUS și SUNTEM ÎN DEZECHILIBRU, iar dezechilibru înseamnă boală, la nivel fizic, emoțional și sufletesc. Ne vom boci atunci veșnic?

Personal, după ce am plâns atât cât am avut nevoie, mi-am recunoscut vinovăția și am înțeles-o, i-am înțeles cauzele și formele, prefer să îmi suflec mânecile, să mă ridic și să muncesc pentru VINDECAREA MEA și A NOASTRĂ A TUTUROR. Prin conștientizare, cu delicatețe și cu bucurie.

Revenind la efectele alimentelor, vom continua cu:

EFECTELE LACTATELOR

E nevoie să înțelegem că LAPTELE DE VACĂ este destinat VIȚELUȘULUI, laptele de capră, IEDUȚULUI, ș.a.m.d și nicidecum OMULUI. La introducerea laptelui (și a produselor lactate) în organism, se produce o reacție ALERGICĂ, din simplu motiv că organismul NU îl percepe ca aliment potrivit pentru el. Iar ca să fie clar, de la 3 ani în organism NU SE MAI PRODUC enzimele ce ar putea digera LAPTELE MATERN, nemaivorbind de cel de vacă sau capră.

Această reacție alergică se manifestă prin MUCUS – la nivelul sinusurilor, la nivel intestinal, și chiar la nivel cerebral. Da, SINUZITELE și MUCII ce se scurg din năsucurile micuților (și, de multe ori, și polipii – vegetațiile adenoide) vin în foarte mare parte din LACTATE! Personal, am scăpat de sinuzita cronică imediat ce am scos din dietă lactatele.

De asemenea, e nevoie să depășim ideea atât de răspândită că lactatele ne aduc CALCIU – lactatele, prin natura lor acidă, ACIDIFICĂ organismul uman și atunci acesta încearcă să se echilibreze cumva. Cum? Preluând calciul din țesuturile care ”mai rezistă” - oase, unghii, păr, articulații. Ne alegem astfel cu carențe de calciu, dureri articulare, cu mâini și picioare ce scârțâie și nu mai vor să se miște normal, cu genunchi îndoiți, etc. Cunosc cazuri clare de persoane ce au scăpat de durerile de genunchi și de mâinile pe care cu greu le puteau ridica prin simpla scoatere din dietă a brânzei și smântânii.

Bine, și cum rămâne cu chefirul/lactatele fermentate? Da, acestea aduc în organism anumite bacterii – dar acestea sunt utile DOAR pentru descompunerea altor produse lactate care, așa cum am menționat mai sus, produc MUCUS și ACIDOZĂ, și au și un efect inflamator asupra TIROIDEI, destabilizând serios sistemul endocrin.

Alternative?

- La lapte – lapte de nuci, migdale, susan (de casă!)

Cum? Nucile/migdalele/susanul se lasă la hidratat (ideal 7-8 ore, minim 1 oră, în cazuri de absolută urgență – se pot râșni) și se pun în blender alături de 1-2 lingurițe de miere și puțină apă, pentru a se omogeniza, după care se adaugă mai multă apă, până la consistența dorită.

Variații? Se poate adăuga puțină banană/orice alt fruct preferat/scorțișoară/pudră de vanilie (din păstaie de vanilie râșnită)/carob sau chiar cacao (puțin și foarte rar, din cauza efectului excitant). Veți găsi zeci de alte rețete pe net. Și vă invit să le testați.

- La brânză/cașcaval – avem tofu, în multe variante și arome, pe care îl vom folosi până ne va dispărea ”pofta” de brânzeturi. Îl putem folosi și în plăcinte (cu foi de orez sau din făină de hrișcă verde, nu uitați) sau pizza (pe blat de năut sau hrișcă verde).

- La înghețată – iată o rețetă simplă – 2 banane, se taie rondele, se congelează. Se scot apoi și se dau la blender alături de puțină miere și:

  • căpșuni

  • zmeură

  • mentă și/sau melisă

  • carob/cacao

  • orice combinații între acestea sau alte arome dorite

Banana se poate înlocui cu avocado, pentru mai multă consistență. Sau se poate face un amestec de fructe (pastă/blend/bucăți mici) cu miere ce se va pune în forme speciale de înghețată, la congelator.

- La iaurturi(cu fructe) – smoothie (amestec/cremă făcută la blender) de banană cu orice fruct se dorește, eventual cu puțină miere (zmeură, căpșune, piersici, caise, mentă, coacăză, pere, mere, orice aromă sau combinație este permisă).

- La unt - unt de nuci sau de cocos (câteva rețete aici: https://www.retetelemeledragi.com/2016/02/unt-de-nuci.html/)

EFECTELE ZAHĂRULUI

Este cunoscut pentru mulți dintre noi faptul că zahărul ne dăunează:

  • prin acidoza pe care o produce (astfel cauzând carențe de calciu și DETERIORAREA SERIOASĂ A ȚESUTURILOR tuturor organelor)

  • prin suprasolicitarea și deteriorarea PANCREASULUI

  • prin faptul că este rafinat, deci foarte departe de ceea ce este FIRESC și ceea ce organismul nostru primește, digeră și folosește cu ușurință

  • prin efectul de drog – creează dependență de 8 ori mai mare decât cocaina – până nu foarte demult, zahărul era folosit DOAR de către medici, indicat în doze FOARTE mici și FOARTE rar!

ATENȚIE la zahărul DIN PRODUSE de tot felul, inclusiv din produse pe bază de legume și fructe, conservele în special!

ATENȚIE, dragi părinți ce își hrănesc copiii cu lapte praf!! Până la vârsta de 1 an va consuma 20 DE KILOGRAME de ZAHARURI! (în lapte praf se conține maltodextrina, un zahar poate și mai toxic decât zahărul alb) Vă invit să priviți video-ul următor: https://www.youtube.com/watch?v=1dF8ppNHXOQ

Alternative de îndulcitori (ca atare sau puse în copturi dulci):

  • Mierea

  • Fructele uscate

  • Bananele (foarte) coapte

  • Siropul de arțar (pentru cine își permite)

DAR cel mai important – un regim al zilei echilibrat, mese hrănitoare la ore regulate, ODIHNĂ și SOMN suficiente – FOARTE importante pentru reechilibrarea organismului!

Adaug si câteva articole inspirative:

https://cristelageorgescu.ro/stii-cat-zahar-reglementat-mananca-un-copil-eu-da/

https://observator.tv/social/zaharul-provoaca-o-dependenta-de-opt-ori-mai-mare-decat-cocaina-video-204005.html

https://postamedicala.ro/terapii-complementare/homeopatie/5908-Nevoia-de-dulce-tratat%C4%83-homeopat

Important este să înțelegem că dincolo de schimbările alimentare, este nevoie de o schimbare a VIEȚII, a MINȚII, și începerea desprinderii de DEPENDENȚELE pe care le avem – de stimuli, de mâncare, de anumite relații, de anumite emoții (de ex: vinovăția sau ”victimizarea”), de lucru, etc. care ne țin într-o stare de ROB, de SCLAV DEPENDENT de stăpânul său (de multe ori, doar mintea noastră).

Vom mai vorbi despre dependențe și despre nevoia de a începe să ne asumăm RESPONSABILITATEA pentru ceea ce facem, gândim, consumăm, spunem și intenționăm în articolele ce vor urma.

Lumină, bucurie și CONȘTIENTIZARE doresc tuturor în această minunată săptămână ce urmează!

Doamne, ajută!

Cu mult drag,

Oltea Boldureanu

P. S.

  • Fiecare adult este responsabil pentru propria sa fericire si propriul confort” (psiholog Veronica Cristea)

  • A te simți în largul tău cu tine însuți este condiția necesară pentru a intra în relație cu alții” (Erich Fromm, Etică și psihanaliză)


Articole postate de același autor