Duminica a XVIII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

894

În duminica a XVIII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Întâistătătorului i-au coliturghisit Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și ecleziarh al Catedralei, împreună cu clericii Catedralei mitropolitane.

Sfânta Evanghelie de astăzi ne istoriseşte că, pe când Iisus intra în cetatea galileeană Nain, a întâlnit un convoi mortuar care ducea la mormânt pe un tânăr, unicul fiu al unei văduve. Apropiindu-se de ea, i-a spus cu duioşie să nu mai plângă, după care, întorcându-se spre fiul ei, a grăit: „Tinere, ţie îţi zic: scoală-te!” (Lc. 7, 14). Şi acesta a înviat.

Din această istorisire se vede clar că Hristos, „Începătorul vieţii” (Fapte 3, 15), Care are „cuvintele vieţii veşnice” (In. 6, 68), poate da viaţă celor morţi. Domnul nostru, Care a înviat din mormânt, ne va învia şi pe noi la sfârşitul veacurilor.

Noi credem în înviere, pentru că „Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morţi, ci al celor vii” (Mc. 12, 27) şi fiindcă Hristos Cel mort şi îngropat a părăsit mormântul Său, a înviat, făcându-Se „începătură a învierii celor adormiţi” (I Cor. 15, 20).

Toată Evanghelia răsună de ecourile învierii, toată originalitatea ei constă în nădejdea veşniciei. Ba putem spune că însăşi întruparea Fiului lui Dumnezeu n-a avut alt scop decât a căuta şi a izbăvi ceea ce era biruit de moarte.

În faţa morţii, toate sunt zadarnice afară de Hristos, Care ne rămâne credincios şi vine să ne întindă mâna Sa, dacă şi noi am avut mâna noastră întinsă spre El, în cursul acestei vieţi. Să ne pregătim cu seriozitate pentru întâlnirea cu Domnul, ca să fim vrednici a rosti cuvintele pline de speranţă: „Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”. Amin.

Având dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mai mulți credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie, după care au mers în liniște și pace spre a trăi în bună înțelegere cu frații întru credință.

După Sfânta Liturghie, soborul preoțesc a oficiat un Te-Deum de mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale cele cerești.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2947

Sărbătoarea căntecului pascal, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău

Astăzi, 21 aprilie, curent, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău s-a desfășurat Sărbătoarea de colinde și cântece pascale „Pascala-2018”, organizată de Uniunea Muzicienilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, Protopopiatul I, Chișinău, Protopop Prot. mitr. Vadim Cheibaș, […]