Prezență arhierească în Duminica a XVIII-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

908

Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi în Duminica a XVIII-a după Cincizecime. La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Egumen al acestei Sfinte Mănăstiri.

Pentru a pregăti pe Apostoli, dar și mulțimile spre a înțelege pătimirile Sale cele de bunăvoie și Învierea Sa din morți, Domnul Hristos a săvârșit foarte multe minuni, între care și câteva învieri din morți, trei dintre acestea fiind prezentate în Sfintele Evanghelii: învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, învierea fiului văduvei din Nain și învierea prietenului Domnului, Lazăr, cel care murise de patru zile. Aceste învieri sunt simboluri ale învierii Mântuitorului Iisus Hristos, sunt treziri, întoarceri la viața aceasta pământească, cu un anumit scop.

Preasfințitul Siluan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat învățăturile ce se desprind din Evanghelia despre învierea fiului văduvei din Nain, citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Chemarea pe care ne-o face Mântuitorul Hristos este această ridicare din moartea păcatului, pentru a avea viață întru El, care este premisa vieții veșnice. Timpul care ni s-a dat în această viață pământească trebuie să-l folosim ca o pregătire pentru viața de dincolo. Căci, plata pentru faptele de aici o vom primi dincolo. Să avem grijă să nu pierdem bunul cel mai de preț, care este viața sufletească, viața în Hristos. Această speranță a noastră se naște din cuvintele pline de curaj ale Mântuitorului: «Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar de va muri, va trăi»”.

De asemenea, PS Siluan a accentuat mesajul pe care evanghelia acestei duminici îl transmite atât monahilor, cât și credincioșilor de astăzi: Din pericopa evanghelică de astăzi mai învățăm și faptul că atunci când ne aflăm cuprinși de necazuri și încercări grele nu trebuie să ne pierdem încrederea în Dumnezeu. Pentru că El trimite ajutorul Său atunci când este nevoie, poate chiar și asemenea cazului văduvei de astăzi, în ultima clipă. Această minune a învierii fiului ei este și o dovadă a măreției puterii lui Dumnezeu, atunci când omul se îndreaptă spre El, Îl întâmpină. Și, în asemenea cazuri, Hristos nu face altceva decât să ne iasă în întâmpinare”, a concluzionat Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

La sfârșit, cei prezenți au primit binecuvântare arhierească.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
14056

Câte zile trebuie să postească creştinii înainte de Dumnezeiasca Împărtăşanie?

Pentru a se împărtăşi omul credincios, cu Trupul şi Sângele Domnului cu vrednicie, pe cât este cu putinţă, desigur că are nevoie de o pregătire specială. Apostolul Pavel (I Corinteni 11, 27-32) menţionează consecinţele unei apropieri lipsite de vrednicie de Masa Stăpânului. Din pricina acesteia vin bolile, moartea şi alte pedepse asupra oamenilor care se împărtăşesc cu […]