Duminica a II-a după Rusalii, la Mănăstirea Curchi

1803

În Duminica a II-a după Rusalii, a Tuturor Sfinților care s-au preaslăvit în pământurile Rusiei, a Tuturor Sfinților români, dar și a Tuturor Cuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor Părinți care s-au nevoit și preaslăvit pe Sfântul Munte Athos, un număr mare de credincioși a participat la slujba de la Mănăstirea Curchi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

„Sfânta Evanghelie care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie vorbește despre chemarea celor dintâi ucenici ai lui Hristos prin care vedem și chemarea lui Dumnezeu adresată oamenilor.

Dumnezeu ne cheamă la pocăință (Matei 9, 13; Marcu 2, 17; Luca 5, 31-32); Dumnezeu ne cheamă la împăcare cu El (Isaia 27, 5; II Corinteni 5, 20); Dumnezeu ne cheamă la sfințenie (Romani 1, 7; I Corinteni 1, 2; I Tesaloniceni 4, 7; I Petru 1, 15); Dumnezeu ne cheamă de la întuneric la lumină (Fapte 26, 18; I Petru 2, 9); Dumnezeu ne cheamă din moarte la viață (Ioan 5, 24); Dumnezeu ne cheamă la pace (I Corinteni 7, 15; Coloseni 3, 15); Dumnezeu ne cheamă la cuminecarea cu Hristos (I Corinteni 1, 9); Dumnezeu ne cheamă la slava cea veșnică a lui Hristos (Romani 8, 29-30; II Tesaloniceni 2, 14); Dumnezeu ne cheamă la mântuirea de veci (Evrei 9, 15) Dumnezeu ne cheamă la Împărăția și slava Lui (I Tesaloniceni 2, 12); Dumnezeu ne cheamă la viața cea veșnică (I Timotei 6, 12).

Harul lui Dumnezeu nu silește pe nimeni. Oamenii au libertatea să-l primească și să conlucreze cu Harul sau să-l respingă. Cei dintâi se mântuiesc, ceilalți nu”.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul arhieresc „Flacăra” al mănăstirii Curchi, dirijat de Dumitru Buga.


Articole Asemănătoare
1779

Duminica a doua după Cincizecime la Catedrala Mitropolitană din Chișinău – Astăzi, mai mult ca oricând, ne cheamă Hristos la pocăinţă

Astăzi, mai mult ca oricând, ne cheamă Hristos la pocăinţă, la biserică, la faptele bune care ne aduc bucuria mântuirii. Fiecare dintre noi să ne deschidem inima, pentru Dumnezeu, pentru Evanghelie, pentru o viaţă creştinească mai înaltă, mai curată, cât mai sfântă. (Arhimandrit Cleopa Ilie) În Duminica a doua după Cincizecime, Întâistătătorul a săvârșit Sfânta […]

Articole postate de același autor
9266

Cel mai greu se pare că e postul limbii

Cel mai greu mi se pare postul limbii. Limba este o gură de iad. Atâta mai vorbim, atâta mai clevetim, atâta mai povestim, atâta mai mărim minciunile de prin sat pe care le mai auzim, încât ne întrebăm dacă mai aude Dumnezeu sau nu rugăciunea noastră. Ce-ar fi dacă ne-am uita la noi şi în […]