Actualitate

De câte ori trebuie să te spovedești?

7598
De câte ori trebuie să te spovedești? Sfinții Părinți spun că de cel puțin patru ori pe an, în cele patru Posturi. Ori acum, văzând cum s-au înmulțit păcatele, căderile, ispitele, noi recomandăm de mai multe ori, dar minim de patru ori. Dacă ai făcut un păcat mare, ai o nenorocire, să te duci repede la părintele, să te duci atunci.

Preotul nu poate primi la Spovedanie pe cei care nu se angajează că vor lăsa păcatul sau pe cei care sunt îndoielnici în credință. Preotul trebuie să-l cârmuiască prin cuvânt și prin rugăciune pe credincios și, dacă e nehotărât, nu poate să-l spovedească. De asemenea, nu poate primi preotul pe acei credincioși care nu încetează păcatul. Dacă femeia care a făcut un număr de avorturi nu dă legământ, cu capul sub Sfânta Cruce, că nu mai face niciun avort, preotul n-o poate dezlega și cine o va dezlega să răspundă!

Sfinții Părinți și canoanele ne opresc să dezlegăm pe cei care nu se angajează că nu vor mai face păcatul. Încerc să vă conving că preotul este tot om, nu-i fiară, nu-i înger din cer. E tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați. Primiți, deci, pe preoți! Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți.

Părintele Ioanichie Bălan, Spovedania, Taina Împăcării, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 27-28


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
5311

Iată, începe să adie a post!

In ziua de astăzi începe Triodul. Iată, începe să adie a post! Trebuie să ne pregătim de întâmpinarea lui – şi nu doar de întâmpinare, ci mai ales pentru scopul în vederea căruia a fost rânduit Postul: pentru pocăinţă şi îndreptarea vieţii celei neîndreptate. Şi iată că auziţi cântarea umilicioasă: „uşile pocăinţei deschide-mi, Dătătorule de […]

Articole postate de același autor
7114

Ce trebuie să facem ca să avem un creier sănătos?

Ce trebuie să facem ca să avem un creier sănătos? „Use your mind!“ (n.r. – Foloseşte-ţi mintea!), se spune în engleză. Asta înseamnă să citim, să scriem, să ne folosim mintea. Cititul este un exerciţiu extraordinar. Uitatul la televizor nu este atât de util pentru dezvoltarea şi menţinerea funcţiilor cerebrale, pe cât este cititul, care-ţi […]