Este rău să dormim lângă un telefon mobil?

11029

În ziua de astăzi, să ai un telefon mobil este absolut esențial. A devenit atât de important încât nu-l lăsăm din mână nici o clipă, 24/7. Îl luăm cu noi oriunde mergem și, dacă îl uităm acasă, simțim că ne lipsește ceva. Nu-l închidem deloc ziua, iar când dormim, îl ținem pe noptieră. Dar, acest obicei poate fi dăunător pentru sănătate. Vreți să știți dacă este rău, sau nu este rău să dormim lângă un telefon mobil? Haideți să aflăm răspunsul în cele ce urmează.

Dacă și voi vă numărați printre miliardele de oameni care dorm cu telefonul mobil lângă pat, trebuie să știți că acest lucru poate cauza multe probleme de sănătate (imperceptibile pe moment). Radiațiile pe care un telefon mobil le emite sunt foarte periculoase, deloc recomandate.

Acest lucru este valabil în orice moment al zilei, dar mai ales noaptea, în timp ce dormim. Dacă ținem telefonul mobil lângă noi, putem avea coșmaruri, insomnii sau ne putem trezi de mai multe ori pe noapte, dar nu numai. Cauza? Aceste radiații provoacă anumite dereglări în procesele auto-reglatoare, precum ritmul biologic sau cardiac.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că dispozitivele electronice în general (nu numai telefoanele mobile) sunt dăunătoare pentru organism și pot provoca apariția cancerului. Au efecte toxice pe care oamenii de știință nu le cunosc. Tocmai de aceea, trebuie să știți că telefonul mobil se bazează pe radiație ionizantă și pe lungimi de undă. Un studiu realizat în Australia a arătat că există o legătură importantă între folosirea telefonului mobil și sterilitatea la bărbați, precum și reducerea calității spermei. În ambele cazuri s-a constatat un nivel mare de stres.

Ar trebui să închidem telefonul mobil pe timpul nopții, cu toate că probabil îi folosim funcția de alarmă. Vă recomandăm acest lucru deoarece, chiar dacă nu-l folosim, telefonul comunică cu stațiile de bază prin unde radio. Asta înseamnă că telefonul mobil emite unde electromagnetice în permanență, nu doar când îl folosim. Iar dacă îl și ținem aproape de cap în timp ce dormim, aceste raze dăunătoare nu ne fac nici un bine.

Cum și unde ar trebui să lăsăm telefonul mobil când dormim?

Există două modalități: prima ar fi să-l închideți și să-l puneți în același loc unde îl țineți de obicei (pe noptieră), dar ținând cont că trebuie să folosiți un ceas deșteptător în loc de alarma telefonului. A doua modalitate ar fi să-l lăsați deschis dar să-l puneți în altă cameră, în bucătărie sau în sufragerie. Totuși, această variantă este mai puțin agreată.

Și dacă nu vreți să închideți telefonul pentru eventualitatea în care apare ceva urgent și vă sună cineva noaptea, puteți să închideți măcar conexiunea la internet sau WiFi, mai periculoasă decât undele radio. Experții vă recomandă să țineți telefonul mobil la cel puțin un metru distanță de corp, în timpul somnului. Îl puteți lăsa, de exemplu, pe un scaun sau pe o canapea.

Un alt aspect important de ținut minte, ar fi să nu lăsați telefonul la încărcat noaptea, ținându-l sub pernă. Există multe cazuri în care oamenii și-au provocat arsuri pe față și pe mâini din cauza supraîncărcării și exploziei aparatelor. Majoritatea pernelor sunt făcute din materiale ușor inflamabile, punându-ne în mare pericol pentru că în timpul somnului nu ne dăm seama ce se întâmplă în jurul nostru.

Un alt factor de risc este acela că, în cazul în care lăsați telefonul mobil pe noptieră, crește nivelul de anxietate, suntem în stare de alertă în permanență, ne trezim în mijlocul nopții ca să ne verificăm mesajele sau rețelele de socializare de fiecare dată când auzim o notificare. Această schimbare în comportament și obiceiuri duce, în cele din urmă, la stres, insomnie, lipsa puterii de concentrare, a productivității, a iritabilității, apar coșmarurile, durerile de cap, etc.

Alte obiceiuri „mai sănătoase” când folosiți telefonul mobil

  • Scurtați durata convorbirilor, iar dacă sunt mai lungi, schimbați locul la cealaltă ureche după câteva minute.
  • Dacă este posibil, folosiți un dispozitiv „hands free” pentru a nu ține telefonul aproape de cap.
  • Nu lăsați telefonul mobil la îndemâna copiilor, nici măcar drept jucărie.
  •   Nu folosiți telefonul mobil într-o zonă unde aveți semnal slab, deoarece va emite mai multe unde electromagnetice.
  • Nu țineți telefonul mobil asupra voastră (mai ales bărbații n-ar trebui să-l țină în buzunarul pantalonilor), evitând contactul cu pielea.
  • Țineți-l la distanță pe birou sau pe masă.

Putem, așadar, să mai lăsăm telefonul deoparte și să ne relaxăm și noi. În timpul nopții, ar trebui să ne impunem să dormim și să ne odihnim, să ne reîncărcăm bateriile pentru următoarea zi. Cel mai bine ar fi să închidem telefoanele până ne trezim (dacă ne putem despărți de ele) sau până plecăm de acasă la muncă.

sursa http://dozadesanatate.ro/


Articole postate de același autor
1463

O hrană de suflet – revista ”Altarul Credinței”

Se zice că o cameră fără cărți, e un trup fără suflet. Cei care au înlocuit cărțile cu televizorul încetează să mai gândească, nu mai rugumă informația, o iau de-a gata. Revista ”Altarul Credinței” te ajută să gândești și să ai o atitudine creștinească! Grăbiți-vă să vă abonați la orice oficiu poștal pentru anul 2019. […]