Copiii „diferiţi” au nevoie de un ajutor diferit

4237

Autismul reprezintă o tulburare ce afectează comportamentul copilului, modul în care acesta gândeşte, interacţionează şi comunică cu cei din jur. 

De fapt, să fii autist înseamnă să fii un străin în lumea care te înconjoară, ca tot ceea ce este normal pentru tine, nu este întocmai şi pentru ceilalţi, să te simţi aşa de parcă ai fi un om trimis pe o altă planetă, nefiind pregătit să supravieţuieşti şi nici să te înţelegi cu localnicii. Autismul nu se vindecă niciodată, însă starea copilului poate fi ameliorată semnificativ pin terapii comportamentale specifice, care pot ajuta copilul să aibă o viață mai bună și mai împlinită.

„Asociaţia Obştească SOS Autism” din Chişinău a reuşit să organizeze şi să amenajeze un spaţiu vital pentru desfăşurarea activităţilor de terapie pentru copiii cu autism. Astfel, centrul situat în mun. Chisinau, amplasat pe str. Grenoble 191, este singurul de acest fel din ţara noastră şi reprezntă efortul asociaţiei din ultimii ani.

La Centrul de resurse şi abilitare copiii, dar şi părinţii, au posibilitatea de a primi ajutor de specialitate. Cu regret la noi în ţară nu se cunoaşte foarte multe despre autism. Totodată pe cât de puţine sunt cunoştinţele despre această tulburare, pe atât de slab va fi şi ajutorul pe care îl vor primi copiii autişti.

Chiar dacă în prezent nu se cunoaşte vreun un leac pentru autism, care ar aduce o vindecare, datorită programlor de terapie se pot face multe pentru integrarea persoanelor cu TSA  (tulburarea de spectru autist). Lupta cu autismul poate fi câştigată când copilul va putea beneficia de terapie şi activităţi specifice. 

În întreaga lume mii de copii suferă de autism, părinţii fiind nevoiţi să trăiească un adevărat calvar, de multe ori neacceptând că copiii lor se confruntă cu această tulburare. În acest caz situatia devine chiar mai gravă. Aceşti părinti vor avea, mai mari dificultăţi legate de educarea şi creşterea copilului.

Specialiștii consideră că ajutorul timpuriu este vital pentru tratamentul unui copil cu autism. Astfel, părinții copiilor trebuie să fie atenți la eventualele semne de autism. Este important ca această tulburare să fie depistată cât mai curând, iar terapia să fie făcută de timpuriu. 

Pentru mai multe informaţii despre AO ''SOS Autism'' Moldova, puteţi accesa linkul 

În data de 2 aprilie, de Ziua internaţională a conştientizării autismului, la Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta USM va fi organizat un serviciu divin pentru cei care suferă de această tulburare, la finalul căreia copiii vor primi Sfânta Împărtăşanie. 

Trebuie să ne obişnuim să privim altfel aceşti copii, iar în momentul în care îi vom iubi, vom primi dragostea acestor suflete minunate.

Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
2105

Tulburarea de spectru autist discutată cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, la sediul mitropolitan s-a organizat un prim seminar cu genericul: „Relaţionarea copilului cu autism în cadrul familiei şi în societate. Incluziunea copilului cu TSA.” La eveniment a fost prezentă dna Rodica Terehovschi, şef interimar al Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, care a mulţumit reprezentanţilor Bisericii pentru deschidere […]

Articole postate de același autor
4453

Aşa, Doamne împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele…

Să ne asemănăm, iubiţilor întru Hristos fiii mei, în această nejudecare, în această dragoste adevărată pentru aproapele nostru, oamenilor sfinţi. Să ne străduim să nu observăm şi nici chiar să nu cunoaştem greşelile celor de aproape ai noştri şi întotdeauna să recunoaştem doar păcatele proprii. Fie ca una din cele mai iubite şi permanente rugăciuni […]