Ce fac oamenii inteligenți în timp ce toți ceilalți îi fac pe copiii lor dependenți de tabletă și smartphone

3285

Directorul tehnic al eBay și-a trimis copiii să învețe la o școală fără calculatoare. La fel au procedat și mulți angajați ai Google, Apple, Yahoo sau Hewlett-Packard.

Este vorba de școala Waldorf of the Peninsula. Această instituție are un aspect destul de învechit: table de scris cu cretă, polițe cu enciclopedii, hărți de hârtie și bănci de lemn. În toată școala nu este nici un calculator și nici un monitor, utilizarea lor este interzisă pe teritoriul instituției și chiar este descurajată folosirea lor acasă.

Elevii din clasa a 2-a stăteau în cerc și repetau o poezie după profesor, jucându-se între timp cu o pungă plină cu fasole. Scopul exercițiului este sincronizarea creierului cu alte părți ale corpului.0

Elevii clasei a 5-a au continuat lecțiile de împletit, folosind andrele de lemn și fir de lână. În acest fel crește capacitatea copiilor de a se concentra, de a rezolva probleme urgente, de a structura informațiile, de a face algoritmi și de a număra.

Toate acestea se petrec în era în care în întreaga lume școlile devin din ce în ce mai tehnologizate, iar politicienii spun că metodele vechi sunt o prostie. E curios că o atitudine total opusă s-a format tocmai în cadrul întreprinderilor cu un grad superlativ de tehnologizare, unde mulți angajați au considerat că școala și calculatorul sunt incompatibile.

Adepții studiilor fără IT sunt convinși că prin utilizarea calculatorului este suprimată gândirea creativă, mobilitatea, relațiile inter-umane și atenția. Părinții consideră că un copil bine dezvoltat fără calculator va putea învăța foarte ușor cum să utilizeze calculatorul atunci când va fi nevoie.

Paul Thomas, un fost profesor la Universitatea Furman care a scris 12 cărți despre metodele de educație în instituțiile de stat, afirmă că pentru procesul de educație e benefică o utilizare cât mai redusă a calculatorului. “Educația este înainte de toate o experiență omenească, este însușirea unei experiențe. Tehnologia este o piedică atunci când este nevoie de capacitatea de a număra și de a gândi critic”.

Părinții care optează pentru o astfel de educație se întreabă: “De ce să ne grăbim, dacă utilizarea calculatorului poate fi învățată atât de ușor?”. Domnul Eagle, angajat al uneia din companiile enumerate mai sus, afirmă că să înveți a utiliza calculatorul e ca și cum ai învăța să te speli pe dinți. Companiile contemporane fac tehnologiile atât de simple și accesibile, încât ele pot fi însușite foarte ușor chiar și de oamenii cu etate. Ce să mai zicem de adolescenți?

Înșiși elevii nu se consideră a fi izolați de mediul tehnologic. Din când în când ei vizionează filme, se joacă la calculator. Copiii chiar spun că se supără atunci când îi văd pe părinți sau pe prieteni prea dependenți de gadgeturi.

Copiii rămân uluiți când ajung într-o companie mai largă în care toată lumea stă cu nasul în telefon și nimeni nu atrage atenția la nimic altceva.

Un copil căruia i se va limita accesul la IT se va dezvolta mult mai bine, va avea mai mult timp pentru activități reale și va obține o experiență de viață importantă, pe care ceilalți copii pur și simplu o pierd.

sursa http://perfect-ask.com


Articole postate de același autor
5215

„Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!”

De la început Dumnezeu a creat pe om cu această puternică şi mult discutată însuşire – „voinţă liberă”. Aceasta ni se cere mai întâi: să vrem să biruim ispitele. Şi, mişcând, va veni neîntârziat harul. Rugându-ne intens lui Dumnezeu, voind şi ostenindu-ne mereu, harul nu va lipsi de la noi. Iată unde este taina de […]