Atunci și dragostea e mai înflăcărată, și prietenia este mai de nădejde când tinerii se căsătoresc păzind curăția…

430

Două sunt scopurile pentru care a fost rânduită căsătoria : ca să trăim în curăție și ca să  devenim părinți. Dintre toate acestea două, cea mai însemnată e însă curăția. 

Nimic nu împodebește atât de mult vârsta tinereții cum o face curăția și a intra în căsnicie curat de orice dezmăț. Și soțiile vor fi dragi soțiilor atunci când sufletul acestora nu știe de curvie și nu-i stricat, când tânărul va știi numai de femeia sa cu care s-a însoțit prin căsătorie.

Atunci și dragostea e mai înflăcărată, și prietenia este mai de nădejde când tinerii se căsătoresc păzind curăția… Iar dacă tânărul s-a stricat înainte de nuntă, și după nuntă se va uita din nou la femeile altora și va fugi la ibovnice…

Cununiile se pun pe capetele celor ce se căsătoresc ca să se arate că ei, nefiind biruiți de patimă nici înainte de nuntă, se apropie și de patul nunții în aceeași stare. Iar dacă cineva a fost prins de ce să aibă cunună pe capul său el, cel biruit?

Trebuie să ne amintim, trebuie să știm bine că unirea trupească a doi oameni ce se iubesc nu este începutul, ci deplinătatea hotarul relațiilor dintre ei, că numai atunci cînd cei doi au devenit o singură inimă, o singură minte, un singur duh, unirea lor poate să crească, să se descopere în unirea trupească, ce nu mai este atunci posedare lacomă a unuia de către celălalt, nu dăruire pasivă a unuia celuilalt, ci Taină .

Sfântul Ioan Gură de Aur

Cum să întemeiem o familie ortodoxă, 250 de sfaturi înţelepte pentru soţ şi soţie de la sfinţi şi mari duhovnici, Editura Cartea Ortodoxă, Bucureşti, 2011

 


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
674

Mamelor, nu mai creşteţi bărbaţi nefericiţi!

Nu ştiam cum să încep şi de unde să încep acest articol, ca să nu cumva să pară că fac discriminări sau că urăsc bărbaţii. Departe de mine acest gând. Evident este însă că nu-i pot iubi, plăcea, aprecia sau respecta pe toţi. Freud a cercetat toată viaţa femeia. A murit lăsând un mare semn […]

    Articole postate de același autor
    488

    Fructele de mare „nu se coc” la lumina duhovnicească a postului

    Știm bine că postul nu constituie un scop în sine, ci un mijloc de a ne curăța sufletele de rugina păcatului. Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să postim nu doar de bucate, ci îndeosebi de păcate. Însă și hrana consumată ne va ajuta sau, dimpotrivă, ne va împiedica să transformăm ajunarea într-o veritabilă […]    Urmăriți-ne pe Facebook!