Viziunea Bisericii Ortodoxe asupra refugiaţilor: Sunt chipul lui Hristos

1753

La nivel mondial, în fiecare minut 20 de persoane pleacă şi lasă totul în urmă din cauza războiului, terorii sau persecuţiilor, se menţionează pe site-ul ONU.

Statutul de refugiat este atribuit unei persoane care a fugit din casa și țara sa din cauza „unei temeri justificate de persecuție din cauza rasei, religiei, naționalității, apartenenței la o anumită grupare socială sau opiniei politice”, potrivit Convenţiei ONU privind refugiații.

De-a lungul timpului mai mulţi Conducători de Biserici Ortodoxe Autocefale şi-au exprimat părerea cu privire la acest subiect.

Constantinopol

În anul 2017, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a precizat, în cadrul Summitului European Concordia, că „pentru Bisericile creștine, criza imigranților și refugiaților pune la încercare principiile noastre biblice și ecleziale centrale”.

„Ospitalitatea față de străini se află în centrul vieții și misiunii pastorale a Bisericii”, a afirmat Patriarhul Ecumenic.

Antiohia

Patriarhul Ioan al Antiohiei a semnalat în repetate rânduri situaţia critică a creştinilor din Orientul Mijlociu solicitând sprijin pentru refugiaţi.

„Avem nevoie de ajutor pentru a-i sprijini pe refugiaţi. (…) Trebuie să-i ajutăm pe oameni să rămână în pământul natal, să îşi reconstruiască locuinţele”, a spus Preafericirea Sa în 2015.

România

Cu prilejul vizitei unui grup de tineri iordanieni în Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire la faptul că „refugiații din Siria și din alte țări ale Orientului vin în țările europene pentru a scăpa de violență și pentru a supraviețui”.

Ca răspuns la această situaţie, Patriarhul României a spus că „noi trebuie să educăm tineretul în spiritul păcii, al conviețuirii pașnice, al respectului reciproc între diferite religii și diferite culturi”.

Atena

Arhiepiscopul Atenei a spus despre refugiaţi că sunt „chipul lui Hristos” şi a condamnat dezrădăcinarea acestora şi orice chip de „discreditare a persoanei umane”.

Alexandria

În anul 2018, Patriarhul Teodor al Alexandriei a adresat un apel pentru protejarea refugiaților care își pierd viața în fiecare an în apele Mării Mediterane.

„Nu trebuie să moară copii în marea pașnică a Mediteranei, după cum s-a întâmplat în timpul lui Irod când marea a devenit cimitir al copiilor mici”, a spus Preafericirea Sa.

Cipru

Arhiepiscopul Ciprului şi-a exprimat solidaritatea cu persoanele refugiate din întreaga lume care sunt nevoite să își părăsească locuințele, patria și mediul propriu.

„Biserica noastră, care vrea să ajute refugiații din întreaga lume, invită pe toți să acorde o atenție deosebită refugiaților, care sunt forțați să își părăsească patria, căminul pentru o viață mai bună”, a subliniat Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului într-un mesaj video publicat de Biroul pentru dialogul liderilor religioși din Cipru sub egida Ambasadei Suediei (RTCYPP).

Ziua Mondială a Refugiatului

Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată anual în data de 20 iunie, fiind adoptată prin rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Anul acesta Organizaţiei Naţiunilor Unite pune accentul pe importanța simplului gest de solidaritate.

Foto credit: Unrefugees.org

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1064

Praznicul Pogorîrii Sfîntului Duh la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Duminica Pogorîrii Sfîntului Duh este o sărbătoare deosebită pentru întreaga Biserică Ortodoxă. Comemorarea și reactualizarea liturgică a acestui mare eveniment este deosebit de importantă pentru credincioși, deoarece acest moment marchează nașterea Bisericii Creștine. Pogorîrea Sfîntului Duh asupra Apostolilor este actul de trecere a lucrării mîntuitoare a lui Hristos din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica […]