Trei reţete de pască

4092

Pască cu brânză de vaci şi stafide

Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 400 g zahăr tos, 25 g droj­die, 300 ml lapte dulce, o sticluţă cu esenţă de rom, o lingu­riţă cu sare, 4 pliculeţe zahăr va­­nilinat, coaja rasă de la o lă­mâie şi o portocală, 150 g unt sau ulei de floarea-soarelui, 100 g stafide, 60 g griş.

Prepararea: Drojdia se dizolvă în puţin lap­te călduţ împreună cu o lin­gu­­ră cu zahăr tos şi puţină făi­nă, cât să rezulte un aluat cur­gă­tor. Separat se amestecă găl­be­nu­şurile cu jumătate din canti­ta­­tea de zahăr şi zahăr vanilinat, sarea şi jumătate din e­sen­ţa de rom până ce amestecul se al­beşte şi îşi dublează volumul. Res­tul făinii se pune într-un ca­s­tron mai mare, se toarnă în mij­loc drojdia dospită, apoi se toar­nă amestecul de gălbe­nu­şuri şi laptele rămas călduţ. Se în­cepe frământarea şi, când s-a le­gat aluatul, se adaugă treptat untul topit rece sau uleiul. Se acoperă aluatul cu un pro­sop mai gros şi se lasă la crescut pâ­nă ce şi-a dublat volumul.

Separat se amestecă brân­za de vaci cu zahărul rămas, al­­bu­şu­rile bătute, restul de za­hăr va­nilinat, grişul şi pu­ţi­nă sare. Se întinde aluatul în­tr-o foaie sub­ţire ale cărei mar­gini de­pă­şesc pereţii for­mei, se presară pu­ţin griş pe a­luat, apoi se toar­nă compo­zi­ţia de brânză. Se strâng mar­gi­nile de aluat de pe pe­reţii for­mei, se aşază din loc în loc flo­ricele realizate din a­lu­at, apoi se ung cu ou bătut. Se in­tro­duce forma în cuptorul în­cins şi se coace la foc mediu pâ­­nă ce aluatul devine auriu şi com­poziţia de brânză nu mai curge. Se serveşte rece, căci alt­fel se încruzeşte şi produce du­reri de stomac.

Pască cu cremă de ciocolată

Ingredien­te­le: 500 g făină, 8 ouă, 350 ml lap­te dulce, 25 g drojdie, 310 g unt, 450 g zahăr tos, o sticluţă cu esenţă de rom, o linguriţă cu sa­re, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală, 150 g cacao, 50 g a­midon alimentar, 100 g smân­tâ­­nă groasă, 100 g migdale.

Prepararea: într-un bol se a­mes­tecă drojdia cu puţin lap­te cald, o linguriţă cu zahăr şi făi­nă cât să rezulte un aluat cur­gă­tor. Se lasă la dospit zece mi­nute, se toarnă peste restul de făină împreună cu 320 ml lap­te cald, 110 g unt topit rece, 200 g zahăr şi sare după gust. Se a­da­ugă apoi esenţa de rom, ju­mă­tate din coaja rasă de lă­mâie şi portocală, 4 ouă şi se fră­mân­tă până se obţine un alu­at o­mo­gen, nelipicios, eventual se mai  adăugă puţină făină.

Separat se amestecă ouăle ră­mase cu restul de zahăr, coa­ja rasă de lămâie şi portocală ră­masă, cacaoa şi amidonul. Se a­da­ugă laptele rămas, se a­mes­te­că şi se pune la fiert la foc mic, având grijă să nu se prin­dă de vas. După ce s-a îngroşat com­poziţia se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Când este căl­duţă compoziţia, se adaugă smân­tâna, untul şi se amestecă. Se în­tinde aluatul într-o foaie, se a­şază într-o tavă tapetată cu hâr­tie de copt, se toarnă com­po­zi­ţia de ciocolată, apoi se pre­sa­ră migdalele prăjite tocate şi se in­troduce tava în cuptorul în­cins. Se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi com­po­­ziţia nu mai curge. Se lasă să se răcească complet, apoi se ta­ie felii şi se serveşte nepoţilor pof­ticioşi.

Pască cu orez

Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 250 g zahăr tos, 25 g droj­die, o sticluţă cu esenţă de rom, coa­ja rasă de la o lămâie, două lin­guriţe cu sare, 30 g smântâ­nă, 50 g unt, 300 ml lapte dul­ce, 3 pliculeţe zahăr vanilinat, un litru lapte dulce, 250 g orez, 50 g stafide.

Prepararea: Orezul se fierbe în apă cu o lin­guriţă cu sare pâ­nă când es­te pe jumătate fiert, se scurge apa, se clăteşte, se toar­nă lap­te­le şi se continuă fier­berea. Se a­daugă 160 g de zahăr, se ţine pe foc până se înmoaie, apoi se pu­ne la răcit. Rece, se a­mes­te­că cu zahăr va­ni­linat, coajă ra­să de lămâie şi portocală şi 4 ouă, cât să lege compoziţia.

Făina se cerne într-un vas mai mare, se face o gropiţă în mij­­loc, se toarnă drojdia în­mu­­ia­tă cu puţin lapte dulce căl­duţ şi o lingură de zahăr tos. Se­pa­rat se amestecă găl­be­nuşurile cu smântâna, za­hă­rul tos, za­hă­rul vanilinat, sa­rea şi esenţa de rom. Se fră­mântă aluatul, se adaugă trep­tat untul topit re­ce şi se con­tinuă fră­mân­ta­rea. Se lasă să dospească până îşi du­blea­ză volumul, se în­tin­de aluatul în­tr-o formă, se toar­nă orezul, se decorează cu flori din aluat şi se introduce în cup­to­rul în­cins. Se coace la foc me­diu pâ­nă devine auriu, se scoa­te şi se lasă să se răcească.

Sursa: Ziarul Lumina

 


Articole postate de același autor
4125

Iată unde se află adevărata măreţie a femeii!

Slujind fericirii vremelni­ce a soţului, soţia trebuie să slujească şi mântui­rii lui veşnice, şi doar atunci îi va fi de ajutor cu adevărat. Dar cum îşi poate ea îndeplini această meni­re? Situaţia ei o ajută şi în acest caz, şi ea poate realiza în tăcere schimbarea mântuitoare ce nu ar putea fi realizată prin nici […]