Starețul Mănăstirii Putna primit cu bucurie la Cetatea Sorocii

1904

Joi, 19 octombrie 2017, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a întâmpinat cu bucurie la porțile Cetății Sorocii, delegația Sfintei Mănăstiri Putna, condusă de către Starețul așezământului monahal – PC Părinte Arhimandrit Melchisedec (Velnic).

Ghidați de dl Nicolae Bulat, Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, distinșii oaspeți au avut parte de o excursie în interiorul acestui obiectiv de valoare, unde au sorbit din istoria şi atmosfera acestei fortăreţe medievale.

 

Au fost vizitate turnurile, paraclisul, cazematele, precum şi muzeul, unde se află copia sabiei lui Ştefan cel Mare.

„Cineva spunea că cele mai bune și mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse, ele trebuiesc simțite din inimă, iar Cetatea Soroca, este unul dintre locurile din țara noastră, unde nu avem nevoie de cuvinte pompoase și descrieri lungi. Cetatea Sorocii trebuie să o vedem cu inima”, a subliniat faimosul ghid al Cetății, dl Nicolae Bulat.

Starețul Mănăstirii Putna a vizitat de mai multe ori bijuteria medievală de pe malul bătrânului Nistru, rămânând de fiecare dată profund impresionat de cele văzute.

La final, PS Ioan al Sorocii a mulțumit Părintelui Stareţ Melchisedec pentru vizita istorică, dar și pentru deschiderea către noi punți de conlucrare între Mănăstirea Putna și Vicariatul de Soroca.

* * *

Cetatea Soroca, atestată documentar la 12 iulie 1499 (întemeiată de Ştefan cel Mare din lemn), a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş (1543-1545), care a ridicat zidurile din piatră, cu 5 bastioane egal depărtate între ele. În bastionul de la intrare există o biserică mică militară. Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii. Scăldată de bătrânul Nistru, această cetate este o verigă importantă în lanțul de fortărețe care au protejat țara.

Cetatea Soroca a fost reconstruită din fonduri europene în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca, Suceava”, finanțat de UE prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013. Amplul proces de restaurare a durat aproape doi ani.

Sursa: http://ioanmosnegutu.info/


Articole postate de același autor
13282

Ce folos primeşte sufletul când îl pomeneşte preotul la Sfânta Proscomidie?

  Când proscomidiesc, spunea Stareţul, văd su­fletele cum trec prin faţa mea şi cum mă roagă să le pomenesc. Să vreau să le uit, dar nu pot. Când preotul scoate părticele şi pomeneşte nu­mele credincioşilor la Sfânta Proscomidie atunci se coboară îngerul Domnului şi ia pomenirile acestea şi le duce şi le pune la tronul […]