Slujire arhierească și festival dedicat Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în parohia din s. Lucașeuca, r. Orhei

545

În Duminica a V-a după Cincizecime, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din s. Lucașeuca, r. Orhei.

Cu acest prilej în dimineața zilei, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de către Prot. Iulian Rață, Protopopul de Orhei și parohul bisericii din localitate.

La eveniment au fost prezenți Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, Vicepreședinții Raionului: d-ul Victor Perțu și d-na Tatiana Platon, Primarul comunei Seliște, d-ul Andrei Galesco.

La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereul Iulian Rață, Protopop de Orhei, a fost decorat cu Ordinul Sf. Ierarh Bănulescu-Bodoni, gradul II.

Pericopa evanghelică a Duminicii a 5-a după Rusalii ne prezintă spre meditație minunea vindecării, de către Mântuitorul Hristos, a doi demonizați din ținutul Gadarenilor. Prin această minune a vindecării acestor doi demonizaţi, nu ni se arată ceva spectaculos, ci mai ales faptul că Mântuitorul Hristos vine în lume ca să izbăvească şi să curăţească firea omenească de sub stăpânirea diavolului. Prin tot ceea ce El face în scurta Sa petrecere printre oameni, restaurează omul, Se sălășluieşte în om pentru ca el, așa cum fusese creat la început, să decidă şi să acţioneze liber cu cine îşi uneşte viaţa: cu Hristos spre îndumnezeire, sau cu diavolii spre înstrăinare de viaţă şi chinuire. Hristos nu a venit ca să îi chinuie pe demoni şi pe diavoli, ci a venit să restaureze pe omul stăpânit de diavoli.

„Omule, tie în fiecare zi şi în fiecare noapte Domnul îţi oferă împărăţia Cerurilor. Aceasta este patria ta veşnică. Ia aminte cum trăieşti, ia aminte pentru ce trăieşti pe pământ. Tu eşti o fiinţă nemuritoare. Dumnezeu te-a creat pentru sfințenie și nemurire. Pentru aceasta a venit El în această lume, pentru aceasta a dăruit Evanghelia Sa, pentru aceasta a întemeiat Biserica Sa şi ne-a dăruit în ea toate mijloacele de a ne izbăvi de orice păcat, de orice foarte, de orice diavol,” ne îndeamnă Sfântul Iustin Popovici.

Sfinţenia nu este un ideal abstract, ci este părtăşia la chemarea cerească ce ni se adresează. Omul sfânt e omul care știe să iubească, să-L iubească pe Dumnezeu, să iubească oamenii și să-și iubească Patria, așa după cum a trăit și Marele nostru Voievod, cel căruia i-a fost consacrat Festivalul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, desfășurat în această zi de Vicariatul Orhei și aflat la a II-a ediție. În cadrul festivalului au evoluat 10 ansambluri din localitățile Susleni, Peresecina, Teleșău, Hîjdieni, Lucașeuca, Mana. Evenimentul a fost moderat de artistul Emerit al Republicii Moldova, dl Avelin Tabarcea.

În debutul concertului, Ierarhul Orheiului s-a adresat către cei prezenți în cuvânt de zidire, în care a elogiat personalitatea Domnitorului Moldovei. „Îl cinstim în aceste zile pe Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, marele nostru Domnitor. Virtuțile care i-au marcat viața sunt: credința, nădejdea şi iubirea de Dumnezeu, dar şi curajul şi iubirea de ţară, acele virtuți care ar trebui să ne înfrumusețeze și nouă viețile. Modelul lui de iubire de neam și de țară, de slujire necondiționată a iubitei lui Moldove, dar și de dragoste de Dumnezeu și Biserică ar trebui să se facă simțite și văzute și în faptele noastre. Să slujim și noi țara noastră așa cum a slujit-o el, să continăm idealul Sfântului Domnitor,” a menționat PS Siluan.

Totodată, PS Siluan a transmis mesajul de încurajare, pace și binecuvântare al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.

În preajma bisericii a fost organizat un târg de lucrări artizanale la care au participat mai mulți meșteri populari.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
708

Cerul pe pământ – Liturghie nocturnă în biserica Învierii Domnului din Ierusalim

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit în noaptea de sâmbătă spre duminică, 10-11 decembrie 2022, în Duminica a XXVI după Cincizecime, Sfânta Liturghie în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim, împreună cu ÎPS Arhiepiscop Aristobul de Madaba (Patriarhia Ierusalimului), PS Sioniu, Episcop de Velicia (Patriarhia Bulgariei), PS Ioan, Episcop de Soroca, […]