Actualitate

Patru rute turistice noi ar putea lega destinații de pe ambele maluri ale râului Nistru

1136

Operatorii de turism din Republica Moldova și Ucraina au discutat vineri la Orhei despre crearea a patru rute turistice care să conecteze Ucraina și Republica Moldova. Proiectul își propune promovarea turismului din bazinul Nistrului și face parte dintr-un program UE al cărui scop este consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului.

Participanții au semnat un angajament de a promova rutele comune, a crea centre de informare turistică, a extinde sursele de finanțare la nivel internațional și a stabili condiții reciproce clare și transparente pentru circulația și atragerea turiștilor .

Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta Ucraina, Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului, astfel:

  • Cetăți medievale: Hotin – Soroca – Tighina;
  • Drum al vinului: cramele din regiunea Odesa – vinăriile „Buchetul Moldovei” din Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Tîrnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol;
  • Turism rural-ecologic: pensiunile din regiunea Odesa – Orheiul Vechi – stațiunile din Criuleni, de pe malul stâng al Nistrului;
  • Destinații spirituale: mănăstirea-cetate din Ismail, regiunea Odesa – mănăstirea de la Chițcani – mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus – catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol.

Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini – elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări.

Evenimentul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei” a fost organizat cu sprijinul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

A fost organizat în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.

Sursa foto: HelloMoldova.com (Cetatea Tighina)

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1013

Chiar și intenția de a face avort are consecințe grave asupra copilului

Da, copilul nedorit simte intuitiv, la nivel subconştient, o anumită nedreptate, un anumit rău din partea mamei sau tatălui. Cu voie sau fară voie, el le plăteşte cu aceeaşi monedă: cu vrăjmăşie, cu răceală şi respingere, se înconjoară cu o barieră lăuntrică nevăzută. Din punct de vedere psihologic, avortul este înfricoşător nu numai când a […]