Darul Sfântului Gavriil: un muzeu pentru Mănăstirea Căpriana

814

Din Mila lui Dumnezeu și cu rugăciunile Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, după o muncă enormă, au fost restaurate în laboratoarele Muzeului Național ,,Moldova” din Iași, veșmintele arhierești ce s-au găsit în cavoul Sfântului Gavriil, la aflarea Sfintelor Moaște.

La data de 6 mai 2021, la Mănăstirea Căpriana va avea loc inaugurarea Muzeului Sfântului Ierarh Gavriil.

Muzeul va găzdui piesele recuperate, în 2016, din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Vestigiile arheologice au fost restaurate la Iași, loc în care sunt expuse în premieră.

Înaltul ierarh a păstorit în Basarabia între 1812 și 1821. A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic şi prima tipografie unde s-au tipărit cărţi în limba română pentru bisericile din Basarabia şi Ţinutul Hotinului.

Pentru canonizarea Mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta să de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape 2 secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.

Inventarul textil a fost cel mai numeros. Grămezile de pânză fragilă și plină de cute, amestecată cu pământ, rădăcini de copac și resturi provenite din mediul de înhumare s-au preschimbat în Laboratoul de Restaurare în exponate inestimabile.

Acest sacos realizat dintr-o țesătură de mătase bogat ornamentată, în care se găsesc și fire de argint, avea la una dintre mâneci trei petece pe captușeală – semn al purtării îndelungate.

Mitropolitul Gavriil folosea banii pentru a construi biserici. După aproape cinci ani de muncă migăloasă, specialiștii ieșeni au redat patrimoniului cultural universal un tezaur valoros.

Colecția este expusă la Iași până pe 21 aprilie, apoi piesele vor fi duse la Mănăstirea Căpriana, unde pe 6 mai va fi inaugurat muzeul Mănăstirii, realizat prin proiectul EnCaMo.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

cu referire la: stiri.tvr.ro


Articole postate de același autor
975

Smerenia o dobândim în dar de la Domnul pe măsură ce împlinim poruncile Lui

Smerenia o dobândim în dar de la Domnul pe măsură ce o cerem şi împlinim poruncile Lui, demascând mereu acel insidios „m-ai văzut?” (slava deşartă) şi mulţumind lui Dumnezeu pentru orice faptă care ni se pare bună, pricepând că nimic nu putem face fără El. Învaţă să nu ripostezi, să nu te justifici, să nu […]


Foto