Slujire arhierească și colinde tradiționale în ziua praznicului bucuriei „Naşterea Domnului” la Mănăstirea Curchi

546

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, „maica tuturor sărbătorilor creștine”, reprezintă o sărbătoare plină de bucurie pentru toată suflarea ortodoxă, care an de an Îi aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru că a binevoit a întocmi un chip de mântuire atât de minunat prin întruparea Cuvântului Său.

Cu această aleasă ocazie de prăznuire duhovnicească, slujbele bisericești au debutat la mănăstirea Curchi încă din seara de ajun, prin oficierea slujbei Pavecerniței Mari cu Litia și Utrenia în cinstea sărbătorii Nașterii Domnului.

În ziua Praznicului, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală în biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La comuniunea euharistică au participat credincioşi însoțiți de copii, ctitori ai Sfintei Mănăstiri, dar și personalități notorii din țara noastră, care au venit să cinstească luminatul praznic al venirii în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În cadrul Sfintei Liturghii, într-o atmosferă de pace și profundă bucurie duhovnicească, Preasfinția Sa a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului a Întâistătătorului Bisericii noastre, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, adresată clerului, cinului monahal şi drept-măritorilor creştini din cuprinsul sfintei noastre mitropolii.

De asemenea, în timpul slujbei praznicale de astăzi, la momentul potrivit, PS Siluan a hirotonit în treapta de diacon pe monahul Cornelii (Tcaci), viețuitor al mănăstirii Curchi, iar Arhidiaconul mănăstirii Curchi, Pr. Teodosie (Zabrian) a fost hirotonit în treapta de ieromonah.

După momentul împărtășirii credincioșilor, Ierarhul Orheiului a îndemnat credincioşii să-I facă loc și să-L primească pe Hristos să se nască în inimile lor, deschizând ușa inimii ca să intre și să rămână întru ei și să-i călăuzească: 

„Praznicul Nașterii Domnului înseamnă începutul bucuriilor duhovnicești, pace, libertate, demnitate, egalitate, împăcare. De toate acestea este atât de însetată lumea de astăzi, plină de ură, dușmănie, pizmă, dureri, tragedii şi suferinţe, blestem și fărădelege, înșelăciune și minciună, egoism și mândrie, păcate din care putem renaște numai dobândind pacea lui Hristos vestită de îngerii săi pe pământ: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”, a arătat Preasfinția Sa, în cuvântul predicatorial.

În finalul slujbei, soborul credincioşilor şi al slujitorilor au interpretat o serie de colinde tradinţionale, alături de corul arhieresc al mănăstirii.

Totodată, Preasfinţia Sa a oferit colindătorilor daruri şi iconiţe cu Praznicul Naşterii Domnului.

 

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei


Articole postate de același autor
4856

Dacă m-aş fi rugat aşa de la început…

Când eram tânăr toate rugăciunile mele erau: «Doamne, dă-mi puterea să schimb lumea». Când am ajuns la jumătatea vieţii şi mi-am dat seama că nu am schimbat nimic, mi-am schimbat rugăciunea: «Doamne, ajută-mă să-i schimb pe cei care vin în contact cu mine, familia şi prietenii mei şi sunt mulţumit». Acum singura mea rugăciune este: «Doamne, […]