Slujbă în cinstea Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovăţ, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din s. Hârbovăţ, r-nul Călărași

827

În prima duminică după prăznuirea Acoperământului Maicii Domnului când potrivit deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova la raportul PS PETRU, s-a hotărât prăznuirea Icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăț și soborul Tuturor Sfinților care s-au proslăvit pe pământul Moldovei, în cetatea duhovnicească a Hârbovățului, s-a oficiat Liturghia Arhierească de către sfințitul Arhimandrit al mănăstirii acesteia, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni împreună cu un sobor de preoți, diaconi și mulțime de credincioși care au venit cu mare dragoste să dea cinste Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și anume chipului ei, de la Hârbovăț.

În dimineața zilei Ierarhul a fost întâmpinat călduros de Egumenul mănăstirii Hârbovăț, Arhimandritul SPIRIDON (Marin), împreună cu soborul de preoți și diaconi și mulțimea de credincioși.

Ierarhului i-au coliturghisit un sobor ales de preoți și diaconi printre care secretarul eparhial Protoiereul Vadim COROSTINSCHI și președintele sectorului eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța),deasemenea la slujba de astăzi au luat parte toți stareții și starețele din cuprinsul episcopiei noastre.

Slujba de astăzi a fost deosebită prin faptul că în sfânta mănăstire a fost adusă o copie a Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovăț, și a fost pusă spre închinare creștinilor și va rămâne permanent la închinare în mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din Hârbovăț. Această Icoană, a fost pictată timp de 3 ani de către un monah la o mănăstire din Grecia. Acest călugăr mereu când lucra asupra Icoanei, de fiecare dată era după Sfânta Împărtășanie, și nu mânca nimic, și se ruga Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, citind Acatistul Icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăț.

Sfînta Liturghie a fost oficiată într-o atmosferă de sărbătoare în timpul căreia Preasfințitul PETRU a rostit un frumos cuvânt de învățătură prin care a evidențiat importanța cinstirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și anume a Chipului ei de la Hârbovăț care este făcător de minuni și ocrotitor al țării noastre.

După oficierea sfintei Liturghii Ierarhul împreună cu soborul de preoți au săvârșit un Te-Deum de mulțumire cu rugăciunile de sfințire a Icoanelor după care toți cei prezenți au înălțat imne și cântări de laude Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La final a fost oficiată panahida pentru cei adormiți la mormântul vrednicului de pomenire Arhimandritul VENEAMIN (Grosu) fost viețuitor al acestei sfinte mănăstiri.

sursa http://episcopia-ungheni.md/


Articole postate de același autor
13551

Călugării din Muntele Athos sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume

Autorii cărții „Dieta de la Muntele Athos” scriu că viețuitorii din mănăstirile din Muntele Athos sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume. Aceștia au un risc mai mic de cancer, boli cardiovasculare, diabet și Alzheimer. Monahii greci trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât grecii mireni (locuitori în lume). Dieta lor este […]