Actualitate

Slujbă arhierească în duminica a XXI-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

1846

În Duminica a XXI-a după Rusalii, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la mănăstirea Curchi oficiată de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Evanghelie de astăzi ne istoriseşte că, pe când Iisus intra în cetatea galileeană Nain, a întâlnit un convoi mortuar care ducea la mormânt pe un tânăr, unicul fiu al unei văduve. Apropiindu-se de ea, i-a spus cu duioşie să nu mai plângă, după care, întorcându-se spre fiul ei, a grăit: „Tinere, ţie îţi zic: scoală-te!” (Lc. 7, 14). Şi acesta a înviat.

Învierea tânărului din Nain este o înaltă pildă de bunătate, o dovadă de profundă înţelegere pe care o arată Mântuitorul în faţa durerii omeneşti. El nu l-a înviat pe tânăr pentru a-l reda deşertăciunilor vieţii, ci pentru a-l reda mamei, spre a-i fi sprijin şi mângâiere. „Şi l-a dat maicii sale”, spune Evanghelistul Luca vrând să arate prin aceasta care a fost scopul cel dintâi al minunii.

Când Mântuitorul Hristos îl învie pe fiul văduvei din Nain, – ne arată nouă că Împărăția lui Dumnezeu a început cu El. Minunea este un fel de eșantion din Împărăția lui Dumnezeu, care ni se pregătește nouă și care va fi inaugurată într-o zi și în care după cuvintele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan „moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi” (Apocalipsa XXI, IV), ci doar viață veșnică.

Minunea învierii fiului văduvei din Nain a fost săvârşită şi din milă faţă de o mamă îndurerată, dar şi pentru credinţa noastră în obşteasca înviere din morţi, în minunea minunilor, în dreptatea dreptăţilor, în bucuria bucuriilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul mănăstirii Curchi.

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
3811

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” , Curchi în culorile toamnei (Galerie Foto)

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” , Curchi în culorile toamnei  Toată lucrarea constă în a fi cu Domnul. Fiţi aşa! Iar El este pretutindeni, oriunde vă aflaţi. Îndată ce sufletul strigă şi se îndreaptă către El – El vine către suflet, sau în suflet. Şi iată biserica – iată mănăstirea! Sfântul Teofan Zăvorâtul Foto: Natalia Lozan

Articole postate de același autor
3750

Studiu – Sinuciderea asistată poate fi dureroasă, agonizantă și inumană

Cei care susțin sinuciderea asistată pretind că aceasta este o soluție pentru curmarea suferinței și o moarte cu demnitate. Un studiu recent efectuat asupra protocoalelor medicale ale sinuciderilor asistate sau eutanasierilor din Olanda arată că după administrarea substanțelor letale pentru o treime dintre pacienți moartea a survenit într-un interval de până la 30 de ore, […]