În ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Preasfințitul Părinte Siluan (Șalari), Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a liturghisit în Catedrala Episcopală „Sf. M. Mc. Dumitru” din orașul Orhei, cu participarea clerului și a enoriașilor orheieni.
Întâmpinarea Domnului – numită în popor şi Stretenia (după numele vechi slavon), este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se legii (Lev. 12, 8), s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile după Naşterea Domnului, pentru curăţirea ei, când dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat şi ţinut în braţe de bătrânul şi Dreptul Simeon (Luca 2, 22).
„În cuvântul predicatorial, PS Siluan a vorbit despre semnificația Praznicului Întâmpinării Domnului, arătând că: „așa cum bătrânul și Dreptul Simeon l-a primit în brațele sale pe Mântuitorul Hristos, asemenea și noi credinioșii, să-L primim în sufletele noastre cât mai des.
Mântuitorul Hristos, Cel ce este primit în brațe de Dreptul Simeon, ne învață prin Cuvântul Sfintei Sale Evanghelii că: „Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea” (Luca 18, 17).
Să îl întâmpinăm pe Domnul nostru Iisus Hristos îmbrăcaţi în pocăinţă, în curăţie și în dragoste de Dumnezeu şi de oameni”.
După solemna Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop a urmat un Te-Deum de mulțumire, pentru ajutorul Atotțiitorului întru săvârșirea lucrărilor celor binecuvântate și ziditoare.
La final, PS Siluan felicitându-l pe Părintele Paroh Prot. Mitr. Rodion Melnic, Parohul Catedralei Episcopale, cu ocazia împlinirii a 26 ani de la hirotonia în treapta de diacon, dorindu-I sănătate și putere duhovnicească spre a putea duce mai departe, cu același spor, ascultările încredințate, dar și pentru munca sârguincioasă depusă întru propășirea credinței, îndemnându-l la o mai bogată conlucrare, cu credincioșii din orașul Orhei, pentru o viață creștină în Duhul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.
Sursa: http://manastireacurchi.md/