Sfințire de Prestol și o hirotonie în parohia Înălțarea Domnului din s. Chirianca, r. Strășeni

638

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a târnosit sâmbătă, 4 iunie, biserica cu hramul Înălțarea Domnului din satul Chirianca, raionul Strășeni și a înfrumusețat Sfânta Liturghie cu o hirotonie în diacon.

În dimineața zilei, Mitropolitul a fost întâmpinat de către PC Arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Sf. Mănăstiri Căpriana și protopop al bisericilor din raionul Strășeni, preotul-paroh Vasile Rotari împreună cu familia, ctitori și enoriași din localitate. Înainte de Binecuvântarea Mare, a fost oficiată slujba de sfințire a Prestolului.

Înaltpreasfinței Sale i-a coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Sf. Mănăstiri Căpriana și protopop al bisericilor din raionul Strășeni, preotul-paroh Vasile Rotari și un sobor de preoți slujitori din protopopiat.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, în timpul Vohodului mic, preotul-paroh Vasile Rotari a fost avansat de către Mitropolit în rangul de Protoiereu și a fost decorat cu dreptul de a purta mitră.

După Epicleză, ipodiaconul Arcadie Nemțelea, absolvent ATOM 2019, a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Catedralei mitropolitane din Chișinău.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul Sfintei Biserici cu citirea celor patru Evanghelii praznicale urmate de un Te-deum de mulțumire Preasfintei Treimi pentru bucuria liturgică de astăzi și pentru toate lucrurile bune înfăptuite în parohia din Chirianca.

Înaltpreasfințitul Vladimir a oferit celor mici iconițe, cărțulii de rugăciune și dulciuri în semn de sporire duhovnicească și amintire a evenimentului istoric de astăzi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor