Sfinții Arhangheli, sărbătoriți prin Liturghie arhierească la biserica din cartierul Slobozia Doamnei, or. Orhei

1817

Astăzi, 21 noiembrie, Sfinții Arhangheli au fost sărbătoriţi în mod deosebit la biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din cartierul Slobozia Doamnei al orașului Orhei.

Cu acest prilej, având binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Părinte Siluan Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de către un numeros sobor preoțesc și diaconesc din cadrul Vicariatului de Orhei.

În dimineața zilei, Preasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de neobositul și harnicul Prot. Mitr. Serghei Stîngaci, parohul acestui sfânt locaș, care mereu cu o deosebită modestie și cumsecădenie își îndeplinește misiunea cu totală dăruire pentru Biserica lui Hristos.

Această zi a fost una cu totul specială și pentru credincioșii parohiei, care au fost prezenți în număr mare la slujirea arhierească, deoarece astăzi se sărbătoresc sfinţii arhangheli care sunt ocrotitorii Bisericii lor.

De asemenea, alături de comunitate la sărbătoarea hramului au fost prezenți și viceprimarii municipiului Orhei, dar și alți reprezentanți ai administrației orășenești, care au împărtășit împreună cu credincioșii în rugăciune bucuria sărbătorii.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Siluan a oficiat un Te-Deum de mulțumire lui Dumnezeu, după care a ținut un cuvânt de învățătură adresat celor prezenți, în care a evidențiat rolul și importanța sfinților în viața noastră: „Sfinții reprezintă călăuze și ocrotitori în călătoria noastră către patria cerească. De aceea, poporul nostru dintotdeauna a avut și manifestă o evlavie deosebită față de sfinții Bisericii, cinstindu-i prin rugăciune comună în zilele de prăznuire adunați în sfintele locașuri. De asemenea, poporul nostru le-a înălțat case ale lui Dumnezeu, avându-i protectori cerești pe acești sfinți.”

„Astăzi ne-am adunat cu toții să-i serbăm pe mai marii oștirilor îngerești, pe călăuzitorii acestei Biserici și ai cartierului Slobozia Doamnei din orașul nostru. Este foarte îmbucurător faptul că în această zi vă vedem în număr mare în Sfânta Biserică, ceea ce demonstrează încă o dată faptul că Biserica rămâne a fi principalul factor de unitate și alinare a credincioșilor, în ciuda tuturor actelor de denigrare a imaginei ei sau a slujitorilor bisericești”, a menționat Preasfinția Sa.

De asemenea, PS Siluan a transmis Părintelui Paroh și credincioșilor binecuvântarea și doririle de bine ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, îndemnând credincioșii să fie și în continuare alături de Părintele Paroh în rodnica sa lucrare pastoral-misionară.

Totodată, Episcopul de Orhei a exprimat aleasă mulțumire și recunoștință Domnului Primar al orașului, viceprimarilor prezenți, dar și tuturor reprezentanților administrației publice locale pentru colaborarea fructuoasă și sprijinul pe care îl manifestă față de Biserica din cartierul Slobozia Doamnei, dar și pentru atitudinea manifestată permanent și față de celelalte Sfinte Locașuri ale vicariatului de Orhei.

În final, Părintele Parohi-a mulțumit PS Siluan pentru prezența și slujirea arhierească în mijlocul comunității în ziua hramului Bisericii și a cartierului, felicitându-l totodată cu ocazia hirotoniei în treapta de Episcop de Orhei.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Coral Bărbătesc „Gnosis”, condus de Dl Serghei Crudu.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
7533

Oamenii văd numai ceea ce vor să vadă și aud numai ceea ce vor să audă

Lumea din jurul nostru reflectă, într-un fel, propriul nostru „eu”. Ea ni se pare așa cum suntem de fapt noi înșine. Despre asta ne vorbește și următoarea parabolă: Nu departe de drum se afla un copac bătrân și uscat. Odată, noaptea, se furișa pe lângă el un hoț. Acesta s-a speriat tare și a fugit, […]