Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor – acțiuni caritabile la începutul anului nou civil pe stil vechi

1478

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (una din personalităţile cele mai reprezentative ale secolului al IV-lea, care a avut o contribuţie deosebită, nu doar în organizarea activităţilor caritabile, concretizate în renumita Vasiliadă, ci şi în dezvoltarea învăţăturii Bisericii despre tămăduirea omului şi practica medicală), au fost organizate mai multe acțiuni caritabile cu binecuvântarea părintească a ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Din grija şi preocuparea continuă faţă de cei aflați în suferinţă, voluntarii și colaboratorii Centrului Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” al Mitropoliei, au oferit daruri după exemplul Marelui Ierarh Vasile la peste 20 de familii cu mulți copii și cu posibilităţi materiale limitate, din Capitală, precum și din alte raioane ale țării, care au solicitat ajutorul Bisericii.

Beneficiarii campaniei au primit: cadouri, dulciuri, portocale, jucării, hăinuțe, încălțăminte, produse alimentare și igienice, pătucuri și alte lucruri necesare în creșterea și educarea copiilor.

Acțiunea face parte din Campania Filantropică „De Crăciun devii mai bun!”.

Acţiunile filantropice din perioada sărbătorilor de iarnă (decembrie 2020-ianuarie 2021), organizate de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al Mitropoliei Moldovei, au în vizor sute de familii cu mulți copii sau persoane vulnerabile din municipiul Chișinău, dar și din alte localități ale țării, beneficiari permanenți ai Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate.

Să învățăm de la Sfântul Ierarh Vasile cel Mare dragostea milostivă faţă de cei umili, cel care a luptat împotriva inegalităţilor sociale şi a îndrumat pe toţi la milostenie, arătând că nu poate fi despărțită Liturghia de filantropie.

Sfântul Vasile cel Mare împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur sunt strămoșii spitalului modern.

Sfântul Vasile cel Mare a ridicat, în 369, într-un cartier periferic din Cezareea, un spital dotat cu personalul necesar (Epistola 94). Acest aşezământ, denumit Vasiliada, a devenit modelul multor astfel de instituţii în Capadocia şi în alte provincii. Anul înălţării celor dintâi clădiri ale marelui aşezământ de asistenţă socială şi medicală de la Cezareea Capadociei, 369, se găseşte înscris cu cinste în toate cronicile de istorie a medicinii. Este punctul de plecare a numeroase opere similare, a spitalelor răspândite în întreaga lume.

«Dar dacă vrei să slujeşti, să slujeşti în numele Domnului Hristos. Pentru că Acesta a spus: „Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, mai mici, Mie Mi-aţi făcut“ (Mt. 25, 40). Pentru că dacă ai primit pe străini, şi ai ajutat pe săraci, şi ai mângâiat pe cei în suferinţă, şi ai dat ajutor celor aflaţi în stare de nevoie, şi calamitate, şi ai servit pe cei bolnavi, toate acestea Hristos le primeşte ca făcute Lui Însuşi» (Sf. Vasile cel Mare, Constituţiile ascetice I, 1).

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
539

Femeia de mâine se formează din fetița de astăzi

Sfântul Ioan Gură de Aur acordă o asemenea importanţă copiilor încât face următoarea afirmaţie: „Cel mai mare păcat dintre toate şi cea mai mare răutate este aceea de a-ți neglija copiii”. În Omilia LXVI la Facere, Sfântul Ioan Gură de Aur îi avertizează pe părinţi în privinţa pericolelor de a lăsa moştenire copiilor substanţiale sume […]