Sfânta Mănăstire Chiştelniţa renaștere prin rugăciune și jertfă

1821

Luni, 02 octombrie 2017, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a efectuat o vizită canonică la Mănăstirea Chiștelnița din r. Telenești, unde a oficiat sfințirea bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – edificiu eclesial din cadrul Mănăstirii ce a fost renovat aproape în întregime, după ce în urmă cu doi ani a avut de suferit în urma unui incendiu dezastruos.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au înălțat rugăciuni: Arhimandritul Serafim (Prinos), starețul Mănăstirii Chiștelnița, Prot. mitr. Marian Boldescu, Protopopul bisericilor din raionul Telenești și un sobor preoțesc din parohiile învecinate.

În cadrul slujbei de sfințire, Mitropolitul şi-a ridicat mâinile spre cer şi a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ca de acum încolo aceast sfânt lăcaș să fie ferit de alte necazuri, precum incendiul din 2015.

„A venit atunci de sus acea palmă din cer care ne-a usturat la toți obrazul, în 30 aprilie 2015, palmă ce a avut darul să ne trezească şi să ne unească. Atunci, am lansat un apel în care am îndemnat clerul și credincioșii spre ne uni forţele pentru a reface Sfânta Mănăstire Chiştelniţa.

Cu Ajutorul Domnului, în acești doi ani, am reuşit să demonstrăm că putem să fim înţelepţi şi uniţi, că putem să ne mobilizăm, că avem capacitate de execuţie, așa precum i se cuvine unei societăţi cu o verticalitate creștină.

În acele momente de grea încercare pentru această Sfântă Mănăstire, la apelul meu au răspuns pozitiv numeroși credincioşi din ţară, dar şi de departe, de peste hotarele ei, care au pus umărul, fiecare după puterile sale, pentru ca acest aşezământ monahal să-şi recapete splendoarea de odinioară şi să redevină acea livadă duhovnicească, întremătoare de puteri şi întăritoare de credinţă, aşa, după cum o ştim cu toţii.

Dumnezeu să Vă răsplătească fapta cea bună şi să Vă dăruiască cu toate binefacerile sale nepieritoare!„ a menționat ÎPS Mitropolit Vladimir.

Pentru munca colosală depusă în cadrul lucrărilor de reparație capitală a bisericii ce a avut de suferit în urma incendiului, starețul Sfintei Mănăstiri Chiștelnița, Arhimadritul Serafim (Prinos) a fost decorat de către Mitropolit cu Ordinul bisericesc „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gradul II.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Tedeum, după care ÎPS Vladimir a adus alese mulțumiri binefăcătorilor care s-au implicat în procesul de restaurare și înfrumuseţare a bisericii.

Scurt istoric:

Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în sec. XIX, însă în perioada sovietică a fost închisă precum multe alte biserici. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumatate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înaţă turla clopotniţei.

Mănăstirea Chiștelnița a fost fondată la începutul anilor 1990, în jurul bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din s. Chiștelnița, r. Telenești. La baza înființării Mănăstirii a stat regretatul părinte Arhimandrit Nicandru (Munteanu) despre care localnicii au doar amintiri frumoase.

În anul 1992, în jurul bisericii se înfiinţează şi o şcoală de cântareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a Mănăstirii.

În noaptea de 29 spre 30 aprilie 2015, la Mănăstirea Chiștelnița a avut loc un puternic incendiu, fiind afectată în proporții de 70%, biserica centrală a Mănăstirii.

Lucrările de reparație au durat mai bine de doi ani, cu contribuția a numeroși credincioși din ţară, dar şi de peste hotare.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
871

„Ochii mei, Stăpâne, au văzut mântuirea Ta…” Sărbătoarea Întâmpinării Domnului cinstită prin liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană

„Cel ce a săpat pe table Legea Scripturii, de mâinile bătrânului este îmbrățișat ca un prunc, și ne dă nouă ca Lege sfântă, Evanghelia.” (Mineiul pe luna februarie) În ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta […]