A fost târnosită biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul complexului-monahal Suruceni

2155

Numeroşi credincioşi s-au adunat duminică, 18 decembrie, în străvechea vatră monahală Suruceni, pentru a participa la sfinţirea noii biserici închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

În Duminica a XXVI-a după Cincizecime, a vindecării celor zece leproşi, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe din s. Suruceni, raionul Ialoveni.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 17 decembrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii. A doua zi a continuat cu Acatistul Sfântului Nicolae, după care a urmat slujba de sfinţire a Prestolului şi Sfânta Liturghie.

În cadrul serviciului divin, diaconul Victor Manziuc a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Minunea Arh. Mihail din mun. Chişinău.

Atmosfera a fost una de rugăciune, de pace, de har, şi – surprinzător pentru astfel de evenimente, la care deseori se mai creează îmbulzeală – de linişte şi smerenie. Pelerinii veniţi din toate colţurile ţării au trăit clipe profunde de bucurie duhovnicească, ca în primele secole ale creştinismului.

După slujba de sfinţire a bisericii, ÎPS Mitropolit Vladimir a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de lăcaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru acest dar de mare preţ, care este casa Lui Dumnezeu, sfânt lăcaş în care am intrat cu toţii şi la a cărui sfinţire am participat. Dacă până la târnosire, biserica este darul oamenilor, ctitorilor, al comunităţii monahale sau al comunităţii parohiale pentru Dumnezeu, după sfinţire, biserica este darul lui Dumnezeu pentru noi, pentru că prin ea de acum primim sfinţirea trupurilor şi sufletelor noastre prin Sfintele Taine care se vor săvârşi aici”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, stareţa sfintei mănăstiri Suruceni, Egumena Epistemia, a fost decorată de către Întâistătător, cu înalta distincție mitropolitană – Ordinul „Meritul bisericesc”, de gr. I.

De asemenea, mai mulţi ctitori care s-au implicat în construirea şi finalizarea acestei bijuterii arhitecturale s-au învrednicit din partea Arhipăstorului de alese distincţii bisericeşti.

„Este o lucrare frumoasă care poate fi o pildă de bogăţie iconografică. Aici au fost condensate o mulţime de teme iconografice şi teologice. Dar biserica este şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi.

Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufleteşte şi trupeşte, şi rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru toţi cei care s-au ostenit şi au ridicat această sfântă mănăstire ca să le dăruiască pace, sănătate şi mulţi ani”, a spus Preacuvioasa maică stareţă Epistemia.

Piatra de temelie a bisericii târnosite a fost sfinţită de Mitropolitul Vladimir la 4 iulie 2008. Lucrările au fost susţinute financiar din daniile credincioşilor.

Sursa: www.manastiri.md


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1849

Întâistătătorul a binecuvântat demararea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din cadrul Mănăstirii Suruceni

Miercuri, 9 martie 2016, ÎPS Mitropolit Vladimir a primit în audiență la reședința mitropolitană stareța MănăstiriI Suruceni, Preacuvioasa Egumenă Epistemia (Goncearenco). Prin pronia lui Dumnezeu, Mănăstirea Suruceni, de câțiva ani, este în plin proces de renovare. În acest sens, maica stareță a făcut o trecere în revistă a activităților realizate până în prezent. În urma […]

Articole postate de același autor
6341

Definirea identităţii prin cruce

“Vorbirea despre Cruce, spune Sfântul Apostol Pavel, pentru cei pieritori este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (Corinteni 1, 18). Prezenţa sfinţitoare a crucii în viaţa noastră aduce cu sine binecuvântarea Stăpânului care de bunăvoie S-a lăsat răstignit pe lemnul ei pentru ca pe noi să ne ridice în […]