Seri duhovnicești în Postul Mare la Centrul Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” de la Catedrala Sf. Vineri din Chișinău

1376

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir, la Centrul Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” de la Catedrala Sf. Vineri din Chișinău au demarat serile duhovniceşti pentru tineri şi publicul larg, care au loc în duminicile din perioada Postului Mare.

Ciclul întâlnirilor duhovniceşti a debutat în seara primei duminici din Post, 8 martie 2020, ora 17.00, avându-l ca invitat pe Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Iloaie, Cadru didactic și Director de Departament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, România.

Întâlnirea duhovnicească a început cu citirea Acatistului în fața Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți, rânduială săvârșită de soborul de slujitori ai catedralei, după care, în Sala de Conferințe a Centrului Social-Misionar, Părintele Profesor Ștefan Iloaie a susținut comunicarea întitulată „Cu iubire, prin post, spre Înviere”.

În cadrul comunicării, Profesorul clujean a subliniat următoarele idei principale:

„Postul e o jertfă, iar Maica Domnului este un chip al învierii, a înviat în sensul căci nu și-a pierdut niciodată nădejdea!

Dumnezeu iubește necondiționat, iar oamenii pot iubi doar condiționat, cu limită.

Fiului risipitor ia venit un dor de ducă!

Să nu-l refuzi pe cel pe care Hristos ți-l scoate în cale!

Iubirea de sine înseamnă să vrei sa te mântuiești!

Lucrăm cu faptele noastre împotriva noastră!

Toată viața e un post, toată viața e o jertfă!

Creștinul adevărat e vesel. De ce? Pentru că Hristos a înviat! (Nicolae Steinhardt)

Există post fără iubire? Un post adevărat conține iubirea!

Nu poți să mergi către Hristos decât cu iubire!

Nimeni nu se mântuiește de unul singur!

Cum ar arăta lumea dacă ne-am iubit unii pe alții cu adevărat? Tribunalele ar da faliment, lumea ar arăta frumos în fiece dimineață…

Mulți dintre noi creștinii suntem autiști, trecem nepăsători zilnic unii pe lângă alții.

Într-un dar pe care îl oferi cuiva se regăsește o parte din ceea ce se află în tine!”

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor venite din sală, întrebări la care părintele Ștefan a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

La final, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate, Dl Serghei Crudu a adresat conferențiarului mulțumiri și recunoștință din partea ÎPS Mitropolit Vladimir pentru prezență și prelegerea deosebită, oferindu-i în dar o Icoană cu chipul Sf. Ierarh Dionisie, precum și alte daruri din partea Întâistătătorului BOM.

Totodată, cu diplome și cadouri au fost menționați cei mai activi tineri voluntari ai Centrului, pentru participarea la Gala Tineretului Ortodox 2020, cât și pentru implicarea activă în activitățile social-misionare și filantropice ale Bisericii.

Întâlnirile duhovnicești ne invită şi ne învaţă să pătrundem mai adânc în trăirea spiritualităţii creştin-ortodoxe, mai ales în perioada de post şi rugăciune pe care o aduce Postul Mare.

În cea de-a doua Duminică a Postului Mare, în cadrul Serilor duhovnicești de la Centrul Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” de la Catedrala Sf. Vineri din Chișinău, invitat va fi protoiereul Vasile Ciobanu, duhovnicul slujitorilor din r. Ialoveni și parohul bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Costești, Ialoveni. Părintele va susține o conferință cu tema: „Provocările tânărului de astăzi”, după care va oferi răspunsuri la întrebările tinerilor și a celor prezenți.

Vă invităm pe toți care aveți dragostea și dorința de a vă împărtăși din experiența duhovnicească și cuvântul mărturisitor al acestui vrednic slujitor.

Format ca teolog şi om de cultură sub păstorirea marelui mitropolit Bartolomeu Anania al Clujului, Părintele Profesor Ştefan Iloaie a activat cu multă vreme în urmă în cadrul colectivului revistei „Renaşterea”, pe care condus-o o perioadă de timp, pentru ca apoi să răspundă de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, în calitate de Consilier. De câţiva ani este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, contribuind la formarea viitorilor teologi şi slujitori ai Bisericii, inclusiv a studenților teologi basarabeni bursieri ai statului român.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate


Articole postate de același autor
1256

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, cinstit la Mănăstirea „Sfintele Mironosițe Marta și Maria”, Hagimus

În ziua pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat un serviciu divin praznical la Mănăstirea cu hramul „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, Hagimus, unde a fost întâmpinat cu aleasă bucurie și […]