Expoziție de icoane din colecții particulare chișinăuiene

1716

La 21 iulie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Clubul Internațional al colecționarilor din Moldova au organizat expoziția ”Icoane din colecții particulare chișinăuiene”, care va fi expusă vizitatorilor muzeului pîna la data de 31 decembrie 2016.

Sunt prezentate 125 de icoane pictate pe lemn, în ulei și tempera, încadrate cronologic în perioada secolelor XVII – XIX. Majoritatea icoanelor sunt de proveniență rusească, dar se regăsesc și câteva exemplare  create în Basarabia.

La eveniment a fost present și preotul Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldove, care a amintit în discursul său despre râvna credincioșilor față de obiectele sfinte, inclusive și icoanele, care au fost salvate de la distrugere în perioade de prigoană a Bisericii. Datorită acestui fapt, azi în bisericile din tara noastră găsim icoane de sute de ani care au fost întoarse odată cu redeschiderea acestora. Părintele Nicolae a transmis cuvântul de mulțumire a ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, proprietarilor acestor icoane pentru faptul  că au salvat și păstrat acest patrimoniu spiritual – cultural, dar și organizatorilor acestei expoziții inedite.

Ne dorim ca în viitor să fie expuse și icoane ale credincioșilor din orașele și satele Moldovei, astfel se vor descoperi alte icoane ce sunt de mare valoare duhovnicească și culturală a patrimoniului nostru național.

sursa nicolaeciobanu.wordpress.com


Articole Asemănătoare
6321

Trebuie înţelese lucrurile esenţial

Printr-o poveste destul de lungă, cu crize, pe care le văd acum cu mult interes (atunci cu multă durere şi greutate, cu anxietate – cum se zice – cu adîncă neli­nişte şi tulburări, pe care le-am trecut), mi-a arătat Domnul pînă la urmă ce înseamnă Împărtăşania. Şi iată cum. Pe cînd eram încă protestant, l-am […]

Articole postate de același autor
3811

„Poți mântui mii de suflete, iar tu să ajungi cu ușurință în iad”

Sunt în iad din toate categoriile sociale și profesionale. Cei mai mulți sunt clerici. De ce? Mirenii reușesc mai ușor să intre în Rai, mai ușor înaintează spre Rai deoarece nu se consideră pe sine superiori celorlalți. Clericul însă, din pricina familiarității lui cu taina preoției, uită să folosească preoția ca pe un burete, ca […]