Seminar în protopopiatul Ștefan-Vodă | Rolul și importanța Postului Mare și a Tainei Mărturisirii

703

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al  Chișinăului și al Întregii Moldove, în dimineața zilei de astăzi, luni, 18 februarie 2019, în Biserica Sf. Cuv. Parascheva din s. Olănești s-a desfășurat seminarul: Rolul și importanța Postului Mare și a Tainei Mărturisirii în lucrarea de mântuire a creștinului ortodox.

Organizat de preotul Constantin Portărescu, protopopul circumscripției, seminarul a reunit preoții din întregul raion, pentru a pune în discuție o temă actuală perioadei în care ne aflăm.

Prot. Anatolie Railean a venit cu o comunicare despre post și mărturisire din punct de vedere canonic. Ce înseamnă adevărata pocăință? Cum trebuie să fie o mărturisire sinceră a păcatelor și cum trebuie să vină creștinul la scaunul mărturisirii?-au fost unele din întrebările la care a răspuns părintele. Despre sensul și importanța postului în diferite perioade ale istoriei Bisericii creștine, dar și despre interpretările acestuia la Sf. Părinți a vorbit prot. Constantin Portărescu.

,,Postul a fost așezat în Biserică ca o lucrare sfântă de a înălța duhul asupra trupului și de a pune o dominație a tendințelor moral-duhovnicești ale omului asupra celor sentimentale și pătimașe, care tind mereu să ne stăpânească. În vechime creștinii respectau postul mare cu o deosebită strictețe, înfrânându-se chiar de la a bea apă până la ceasul al 9-lea (3 după-amiază). Mâncarea era simplă: până și legume, fructe – o dată în zi, după ceasul al 9-lea”. ,,Postul, după învățătura Mântuitorului, curăță sufletul de păcate, îl eliberează din robia diavolului și îl reîntoarce în legătura și comuniunea cu Hristos.” ,,Mesajul principal al acestul post este pocăința”. De asemenea s-a discutat despre slujbele și specificul acestora în Postul Mare, precum și despre alte aspecte importante ale vieții duhovnicești.

La seminar a fost prezentă și Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociației Moldova pentru viață, care a vorbit despre avort – un păcat deghizat în haine moderniste. În final, s-a remarcat și faptul că preotul, asemeni lui Hristos, este un model pentru turma sa. ,,Să ne sârguim a posti, să fim pildă vie pentru turmă”.

Protopopiat Ștefan-Vodă


Articole postate de același autor
1494

Vă îndemnăm să participaţi la Pelerinajul Tinerilor, ediţia a XI-a

Fiecare om este conştient de faptul, că viaţa nu este doar un dar de la Dumnezeu, dar şi un mers, adesea plin de nevoinţă. Modelul desăvârşit al acestui mers ni-l prezintă Însuşi Iisus Hristos, care zice: ”Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 1, 6). Fiecare pelerinaj, în special cel realizat pe jos, ar trebui […]